John Bolton, consilierul președintelui SUA pentru securitate națională, face o vizită la Kiev pentru a se întâlni cu noile autorități ucrainene și pentru a le avertiza în legătură cu riscul investițiilor chineze, relatează Kyivpost.com.

Vizita lui Bolton, începută marți, a fost anunțată chiar de el pe Twitter luni seara. A doua zi, Ambasada americană la Kiev a precizat că oficialul vine la Kiev pentru a ”sublinia sprijinul SUA pentru suveranitatea Ucrainei, pentru integritatea ei teritorială și parcursul euroatlantic”. Bolton s-a întâlnit inclusiv cu Oleksandr Daniliuk, șeful Consiliului național de apărare și securitate.

Potrivit Ambasadei americane, cei doi au discutat despre ”modul în care SUA pot sprijini Ucraina în eforturile ei privind o mai mare integrare în comunitatea euroatlantică și protejarea industriei de riscul unor practici economice chineze neloiale”.

John Bolton ar încerca să blocheze vânzarea producătorului ucrainean Motor Sich către holdingul chinez Skyrizon Aviation. Săptămâna trecută, Wall Street Journal, citând oficiali americani, a relatat că Bolton caută să împiedice Beijingul să pună mâna ”pe tehnologie de apărare vitală” prin achiziționarea Motor Sich, unul dintre cei mai mari producători de motoare de avioane și elicoptere din lume.

Consilierul președintelui Trump a admis că vrea să avertizeze Kievul în legătură cu pericolul reprezentat de China în domeniul securității naționale, dar nu a dorit să facă niciun fel de comentariu referitor la Motor Sich.

”Apărarea și tehnologiile avansate nu trebuie să încapă pe mâna unor potențiali adversari”, a spus el.

SUA critică și mega-proiectul de infrastructură ”One Belt, One Road” lansat de China, pe care-l consideră o amenințare pentru independența statelor mici. Administrația americană consideră că Beijingul oferă acestor state împrumuturi generoase, pe care acestea nu le vor putea da înapoi.