Consiliul a adoptat joi o decizie privind neacceptarea documentelor de călătorie ruse eliberate în Ucraina și Georgia.

"Continuarea războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei este o încălcare flagrantă a ordinii internaționale bazate pe norme, care pune în pericol pacea și securitatea europeană. Decizia de astăzi a Consiliului este o dovadă suplimentară a faptului că ne poziționăm cu fermitate de partea Ucrainei. Nu vom recunoaște niciodată anexarea ilegală a teritoriului său de către Rusia și reafirmăm dreptul Ucrainei de a elibera și de a recâștiga controlul deplin asupra tuturor teritoriilor ocupate", a spus Vít Rakušan, ministrul afacerilor interne din Cehia.

Această decizie reprezintă un răspuns la agresiunea militară neprovocată și nejustificată a Rusiei împotriva Ucrainei și la practica Rusiei de a elibera pașapoarte internaționale ruse rezidenților din regiunile ocupate. Totodată, această decizie vine în urma deciziei unilaterale a Rusiei de a recunoaște independența teritoriilor georgiene Abhazia și Osetia de Sud în 2008.

Documentele de călătorie ruse care sunt eliberate în regiunile ocupate de Rusia în Ucraina ori în teritoriile separatiste din Georgia sau cele care sunt eliberate persoanelor cu reședința în aceste regiuni sau teritorii nu vor fi acceptate ca documente de călătorie valabile pentru obținerea unei vize sau pentru trecerea frontierelor spațiului Schengen.

Statele membre ale UE deja nu recunosc documentele de călătorie ruse eliberate în aceste regiuni sau sunt pe cale de a nu le recunoaște. Această decizie urmărește să stabilească o abordare comună, să asigure buna funcționare a politicii privind frontierele externe și a politicii comune a vizelor și să garanteze securitatea statelor membre ale UE.

+++

De la anexarea ilegală a peninsulei Crimeea în martie 2014, Rusia eliberează pașapoarte internaționale ruse rezidenților din Crimeea. Această practică a fost extinsă în zonele necontrolate de guvern din regiunile Donețk și Luhansk în aprilie 2019, iar apoi în regiunile ocupate Herson și Zaporijia în iulie 2022. Eliberarea sistematică a pașapoartelor ruse în aceste regiuni ocupate constituie o nouă încălcare a dreptului internațional și a integrității teritoriale, a suveranității și a independenței Ucrainei.

UE a condamnat în repetate rânduri în termenii cei mai fermi acțiunile militare ale Rusiei în Ucraina, exprimându-și solidaritatea deplină cu poporul ucrainean. Statele membre ale UE au respins cu fermitate și au condamnat fără echivoc anexarea ilegală de către Rusia a regiunilor și teritoriilor ucrainene, precum și recunoașterea de către Rusia a independenței teritoriilor georgiene Abhazia și Osetia de Sud.

Ca reacție la anexarea Crimeei de către Rusia și la cele mai recente evoluții ale războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, au fost introduse o serie de sancțiuni individuale și economice. De asemenea, UE a suspendat integral acordul de facilitare a eliberării vizelor dintre UE și Rusia.