Consiliul de Securitate va avea loc astăzi la cererea Rusiei și SUA, dar și a altor state. Diplomații solicită acces imediat la locul atacurilor, să susţină o investigaţie independentă privind ce s-a întâmplat.

Cei 15 membri ai Consiliului de Securitate al ONU sunt chemați pentru a discuta „ameninţările internaţionale pentru pace şi securitate” după acuzele referitoare la un posibil atac cu arme chimice într-o localitate de lângă Damasc.

SUA, Franţa, Marea Britanie, Suedia, Polonia, Olanda, Kuweit, Peru şi Coasta de Fildeş au cerut la rândul lor o întâlnire pentru a se discuta despre atacul cu arme chimice din Siria, conform unor diplomaţi care au văzut cererile, scrie News.ro.

„Consiliul de Securitate trebuie să se întrunească şi să ceară acces imediat la locul atacurilor, să susţină o investigaţie independentă privind ce s-a întâmplat şi să îi tragă la răspundere pe cei responsabili de acest atac teribil”, a declarat Nikki Haley, ambasadorul SUA la ONU.

Oficialul a afirmat luna trecută că, în cazul în care Consiliul de Securitate al ONU nu va acţiona în privința situației din Siria, atunci Washington „va rămâne pregătit să acţioneze dacă este nevoie”, similar cu anul trecut, atunci când a bombardat o bază aeriană a guvernului sirian în urma unui atac chimic.

Trump a declarat că guvernul sirian şi aliaţii săi „vor plăti un preţ mare” după ce atacul cu arme chimice din apropierea Damascului s-a soldat cu 42 de morţi.

Și Franţa îşi va asuma „toate responsabilităţile” după presupusul atac chimic comis sâmbătă în Siria, a declarat duminică ministrul francez al afacerilor externe, Jean-Yves Le Drian.

Parisul a spus de mai multe ori că va ataca militar în cazul utilizării dovedite a armelor chimice, transmite France Presse, citată de Agerpres.

Le Drian a mai spus că Franţa „îşi va asuma toate responsabilităţile în ceea ce priveşte lupta împotriva proliferării chimice”. Ea solicită o reuniune a Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite cât mai curând posibil pentru a examina situaţia din Ghouta orientală, potrivit unui comunicat transmise presei.