Consiliul de Securitate va avea loc astăzi la cererea Rusiei și SUA, dar și a altor state. Diplomații solicită acces imediat la locul atacurilor, să susțină o investigație independentă privind ce s-a întâmplat.

Cei 15 membri ai Consiliului de Securitate al ONU sunt chemați pentru a discuta „amenințările internaționale pentru pace și securitate” după acuzele referitoare la un posibil atac cu arme chimice într-o localitate de lângă Damasc.

SUA, Franța, Marea Britanie, Suedia, Polonia, Olanda, Kuweit, Peru și Coasta de Fildeș au cerut la rândul lor o întâlnire pentru a se discuta despre atacul cu arme chimice din Siria, conform unor diplomați care au văzut cererile, scrie News.ro.

„Consiliul de Securitate trebuie să se întrunească și să ceară acces imediat la locul atacurilor, să susțină o investigație independentă privind ce s-a întâmplat și să îi tragă la răspundere pe cei responsabili de acest atac teribil”, a declarat Nikki Haley, ambasadorul SUA la ONU.

Oficialul a afirmat luna trecută că, în cazul în care Consiliul de Securitate al ONU nu va acționa în privința situației din Siria, atunci Washington „va rămâne pregătit să acționeze dacă este nevoie”, similar cu anul trecut, atunci când a bombardat o bază aeriană a guvernului sirian în urma unui atac chimic.

Trump a declarat că guvernul sirian și aliații săi „vor plăti un preț mare” după ce atacul cu arme chimice din apropierea Damascului s-a soldat cu 42 de morți.

Și Franța își va asuma „toate responsabilitățile” după presupusul atac chimic comis sâmbătă în Siria, a declarat duminică ministrul francez al afacerilor externe, Jean-Yves Le Drian.

Parisul a spus de mai multe ori că va ataca militar în cazul utilizării dovedite a armelor chimice, transmite France Presse, citată de Agerpres.

Le Drian a mai spus că Franța „își va asuma toate responsabilitățile în ceea ce privește lupta împotriva proliferării chimice”. Ea solicită o reuniune a Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite cât mai curând posibil pentru a examina situația din Ghouta orientală, potrivit unui comunicat transmise presei.