Consiliul de Securitate al ONU va avea vineri o ședință de urgență, la cererea a opt state membre, pentru a discuta despre statutul Ierusalimului, după decizia președintelui SUA de a recunoaște Ierusalimul drept capitala statului Israel.

Mai mulți diplomați au precizat că opt state au cerut întrunirea de urgență a Consiliului de Securitate, printre care Franța, Bolivia, Egipt, Italia, Senegal, Suedia, Marea Britanie și Uruguay, a anunțat CNN, potrivit Mediafax.

„Misiunile Boliviei, Egiptului, Franței, Italiei, Senegalului, Suediei, Marii Britanii și Uruguayului cer președinției nipone a Consiliului de Securitate să organizeze o reuniune de urgență a Consiliului înainte de sfârșitul săptămânii”, potrivit unui comunicat emis de misiunea Suediei la ONU.

Președintele american Donald Trump a anunțat, miercuri seară, că recunoaște orașul Ierusalim drept capitală a Israelului, afirmând că decizia constituie „o nouă abordare” în efortul de soluționare a conflictului israelo-palestinian. Trump a argumentat că în ultimele decenii președinții Statelor Unite au evitat, din diverse rațiuni, să recunoască Ierusalimul drept capitală a Israelului.