Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite a adoptat în unanimitate o rezoluție privind procesul de pace în Siria, o demonstrație rară de coeziune a marilor puteri care vor să stopeze un conflict care a cauzat moartea unui sfert de milion de oameni.

Rezoluția dă unde verde unui plan negociat anterior în Viena care prevede un armistițiu, pornirea unor negocieri între guvernul sirian și opoziție și o perioadă în care să funcționeze un guvern de uniune națională care să organizeze noi alegeri, scrie Reuters.

Dar obstacolele rămân majore în încercarea de a stopa războiul civil care a transformat Siria în ruine în ultimii cinci ani. Niciuna dintre părțile care se luptă nu pare aproape de victorie, iar marile puteri rămân în dezacord în privința facțiunilor care ar putea reprezenta opoziția și viitorul președintelui sirian Bashar al-Assad.

Conform actului adoptat de Consiliul de Securitate, Secretarul General al ONU, Ban Ki-moon, va convoca o primă rundă de discuții între reprezentanții Guvernului sirian și cei ai opoziției la începutul lui ianuarie.

Consiliul de Securitate a cerut ca procesul de pace să fie administrat de forțele politice din Siria cu sprijinul ONU, astfel ca în termen de șase luni să fie instalată o formă de guvernare „credibilă, incluzivă și non-sectantă” care să stabilească un program de adoptare a unei noi Constituții, iar peste 18 luni să fie organizate alegeri libere, sub supravegherea Națiunilor Unite.

Rezoluția este unul dintre cele mai solide mesaje de pace transmis în ultimii ani de consiliu, care a fost divizat în problema războiului din Siria după ce Rusia și China au început să se opună unor rezoluții redactate de statele occidentale începând cu Octombrie 2011. 

De această dată, liderii din Moscova și Washington s-au pus de acord asupra textului rezoluției înainte de reuniune, deși încă nu au găsit o rezolvare comună în privința viitorului lui Assad, un aliat apropiat al Rusiei și Iranului, dar pe care statele vest-europene și SUA îl vor îndepărtat. Marile nume ale diplomației nu s-au înțeles nici asupra orgaizațiilor care ar putea reprezenta opoziția lui Bashar al-Assad.

Se pare însă că amenințarea reprezentată de Statul Islamic, organizația teroristă care controlează părți importante din teritoriul Siriei și Irakului, este suficient de puternică pentru ca marile puteri să lase deoparte, cel puțin pentru moment, aceste diferende.