Liderii europeni au aprobat joi seara Acordul privind retragerea Marii Britanii din UE și au cerut Comisiei și Parlamentului European să ia măsurile necesare pentru a se asigura că acordul poate intra în vigoare la 1 noiembrie.

În concluziile adoptate de Consiliul European (articolul 50) se precizează că șefii de stat și de guvern din UE reafirmă hotărârea Uniunii de a avea un parteneriat ”cât mai strâns posibil” cu Regatul Unit în viitor în conformitate cu declarația politică.

”Abordarea Uniunii va fi definită în continuare de pozițiile și principiile generale prevăzute în orientările Consiliului European convenite anterior, precum și în declarații și luări de poziție, în special cele din 25 noiembrie 2018”, potrivit concluziilor.

Dacă în privința votului din PE nu sunt emoții, nu același lucru se poate spune despre votul din Parlamentul britanic, unde premierul Boris Johnson nu mai are majoritate și a pierdut până acum toate bătăliile importante.

"Colegii mei din Parlament studiază acest acord - sunt foarte încrezător în acest sens - și vor vrea să voteze pentru el sâmbătă", a declarat el în cadrul unei conferințe de presă de la Bruxelles.

”Nu cred că amânarea este în avantajul Marii Britanii sau a întregii Europe. Cred că oamenii vor să trecem mai departe. Durează de prea mult timp și aceasta este percepția care pare să fie larg împărtășită", a spus Johnson, care se confruntă cu opoziția Partidului democrat unionist din Irlanda de Nord - altfel un aliat al conservatorilor - față de acest nou acord, în realitate vechiul acord negociat de Theresa May, plus câteva modificări.

Nici laburiștii nu văd cu ochi buni acordul, liderul Jeremy Corbyn cerând respingerea textului renegociat până în ultimul moment.

Cu toate acestea, și liderii europeni s-au arătat optimiști privind votul din Camera Comunelor. "Suntem foarte aproape de sfârșitul procesului", a declarat Donald Tusk, mulțumit că acordul permite evitarea "haosului" care ar fi un Brexit fără acord pe 31 octombrie.

Pe de altă parte, el a mărturisit că are” un sentiment de tristețe" privind plecarea Londrei, precizând că, dacă UK vrea să revină în UE, "ușa noastră va fi mereu deschisă". Și președintele Comisiei Europene a spus că e "trist pentru Brexitul va avea loc".

Președintele francez, Emmanuel Macron, s-a declarat și el "rezonabil de încrezător" privind ratificarea de către Parlamentul britanic a Acordului.