În concluziile reuniunii e reamintit obiectivul finalizării, până la sfârșitul acestui an, a negocierilor pentru un ambițios acord cuprinzător privind investițiile între UE și China.

Consiliul European ”salută raportul verbal privind reuniunea liderilor UE cu președintele Xi Jinping care a avut loc la 14 septembrie, precum și semnarea Acordului privind indicațiile geografice”, subliniind necesitatea de a se reechilibra relațiile economice și de a se obține o reciprocitate.

Acesta amintește obiectivul constând în finalizarea, până la sfârșitul acestui an, a negocierilor pentru un ambițios

Acordul cuprinzător privind investițiile între UE și China ar trebui să fie finalizat până la finalul anului și să abordeze ”asimetriile actuale în ceea ce privește accesul la piață, să contribuie la condiții de concurență echitabile și să stabilească angajamente semnificative privind dezvoltarea durabilă”.

Consiliul European încurajează China să își asume o responsabilitate mai mare în abordarea provocărilor globale, în special adoptarea unor măsuri mai ambițioase în domeniul climei, în concordanță cu obiectivele Acordului de la Paris, și în domeniul biodiversității, precum și sprijinirea unor răspunsuri multilaterale la pandemia de COVID-19, în special în ceea ce privește tratamentele și vaccinurile, revizuirea independentă a răspunsului internațional în materie de sănătate și reducerea datoriilor ca o condiție necesară pentru redresarea în urma pandemiei, îndeosebi în Africa.

Consiliul European salută, ca un pas important în direcția cea bună, declarația președintelui Xi Jinping, în urma videoconferinței liderilor, potrivit căreia China va urmări să obțină neutralitatea emisiilor de dioxid de carbon înainte de anul 2060. 

Totodată, Consiliul European subliniază ”profunda sa îngrijorare referitoare la situația drepturilor omului din China, inclusiv referitoare la evoluțiile din Hong Kong, și la tratamentele aplicate persoanelor care aparțin minorităților”.

Consiliul European ”așteaptă cu interes” desfășurarea în 2021 a unei reuniuni a tuturor membrilor săi cu președintele Xi Jinping.