Mai multe nave militare, avioane și drone chineze continuă să efectueze exerciții comune în apropiere de Taiwan, simulând atacuri asupra navelor Marinei Militare locale.

Premierul taiwanez Su Tseng-chang afirmă că Republica Populară Chineză a folosit "cu aroganță" acțiuni militare pentru a perturba pacea și stabilitatea regională.Aceste exerciții ar trebui să se încheie în următoarele ore, deși Beijingul a anunțat noi exerciții în Marea Galbenă - situată între China și peninsula coreeană -, care se vor desfășura până pe 15 august, relatează Euronews Italia.

Diplomații chinezi dau vina pe Washington că a provocat haos în regiune: Hua Chunying, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de externe, acuză SUA că se amestecă în afacerile interne ale Beijingului, afirmând că ar fi trebuit să evite vizita lui Nancy Pelosi în Taiwan, săptămâna trecută.

În schimb, Washingtonul definește Beijingul drept "provocator și iresponsabil": "Aproape jumătate din flota globală, aproape 90% dintre cele mai mari nave din lume traversează în acest an Strâmtoarea Taiwan. De la lansarea rachetelor, Beijingul a făcut un pas iresponsabil, închizând opt zone diferite în care cele două țări ale noastre au lucrat împreună", spune Antony Blinken, secretarul de stat al SUA.

Între timp, consilierul de stat și ministrul de Externe chinez, Wang Yi, s-a întâlnit cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, la solicitarea acestuia din urmă, pe marginea întâlnirilor miniștrilor de externe privind cooperarea în Asia de Est.

Ambele părți au acceptat să mențină coordonarea strategică și să aprofundeze cooperarea practică.Wang a furnizat o descriere completă a poziției Chinei cu privire la problema Taiwanului, apreciind sprijinul Rusiei pentru principiul Chinei unice și opoziția față de orice act care încalcă suveranitatea și integritatea teritorială a Chinei.

Sursa: RADOR