Cooperarea dintre Rusia și China ''nu este o alianță militară'', a declarat duminică președintele rus Vladimir Putin, într-un interviu acordat postului de televiziune Rossiya-24, relatează Tass.

''Acest lucru este absolut fals'', i-a spus Putin jurnalistului Pavel Zarubin atunci când a fost întrebat dacă cooperarea dintre Moscova și Beijing ar putea reprezenta o amenințare pentru Occident.

"Nu facem nicio alianță militară cu China - a adăugat el -. Da, colaborăm și pe frontul tehnico-militar, nu ascundem acest lucru, dar totul este transparent, nu e nimic secret".

Rusia ține Minskul pe post de ''ostatic nuclear'': a declarat secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, Oleksii Danilov, referindu-se la anunțul de sâmbătă al președintelui rus Vladimir Putin, care a declarat că vrea să desfășoare arme nucleare tactice în Belarus.

''Kremlinul a luat Belarusul ca ostatic nuclear'', a scris Danilov pe Twitter, adăugând că mișcarea reprezintă ''un pas către destabilizarea internă a țării''.

''Declarația lui Putin cu privire la desfășurarea armelor nucleare tactice în Belarus, un pas către destabilizarea internă a țării, maximizează în societatea belarusă nivelul de percepție negativă și de respingere publică a Rusiei și a lui Putin. Kremlinul a luat Belarusul ca ostatic nuclear'', se precizează în tweet.

Potrivit armatei de la Kiev, de la începutul invaziei, în Ucraina au fos uciși 170.550 de soldați ruși, inclusiv cei 660 de sâmbătă. În actualizarea sa referitoare la pierderile de până acum ale Moscovei, armata ucraineană mai indică moartea a 305 de luptători ruși și doborârea a 291 de elicoptere și 2.216 de drone rusești, potrivit celor relatate de presa națională. Forțele de la Kiev mai spun că au distrus 3.595 de tancuri rusești, 2.631 de sisteme de artilerie, 6.947 de vehicule blindate de luptă, 18 nave, 522 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 277 de sisteme de apărare antiaeriană și 911 de rachete de croazieră.

''Nu există indicii care să ateste că Rusia se pregătește să folosească arme nucleare'',  a declarat, un înalt oficial al guvernului american  în timp ce comenta pentru Reuters anunțul de ieri al Kremlinului privind desfașurarea de arme nucleare tactice în Belarus.

"Nu am găsit niciun motiv care ne-ar face să ne schimbăm poziția nucleară strategică și nici vreun indiciu că Rusia se pregătește să folosească o armă nucleară. Rămânem angajați în apărarea colectivă a alianței NATO", a declarat înaltul oficial, așa cum relatează  agenția de presă pe site-ul său. ''Rusia și Belarus discută de mai mult timp despre transferul de arme nucleare'', a adăugat el, citat de Ansa.

Putin crede că furnizând arme Kievului, Occidentul a trecut de "linia roșie"

Președintele rus este convins că Occidentul depășește toate liniile roșii, chiar și pe cele mai profunde linii roșii, aprovizionând Ucraina cu arme. Putin a explicat acest lucru în timpul unui interviu acordat canalului TV Rossiya-1, răspunzând la o întrebare a reporterului Pavel Zarubin, scrie Il Corriere della Sera.

''O fac de la începutul anului 2014'' în Ucraina, a spus el.

Președintele a explicat apoi de ce consideră țările occidentale ca fiind ''instigatorii și mandatorii'' conflictului din Ucraina. ''O lovitură de stat constituțională armată: de aici a început totul. Am fost constrânși să protejăm oamenii din Crimeea, totuși, până la urmă am susținut Donbassul. Se prefac că nu au nimic de-a face cu asta. Ei sunt instigatorii și mandatarii acestui conflict. Chiar și astăzi continuă să fie  livrate milioane de muniții, echipamente și așa mai departe'', a spus el.

Sursa: RADOR