Lumea trebuie să acționeze acum pentru „a salva umanitatea” de impacturile catastrofice ale încălzirii climatice, a îndemnat luni secretarul general al ONU în fața liderilor lumii întregi reuniți în Glasgow la conferința COP26 privind clima.

„A venit timpul să spunem 'destul'”, a spus Antonio Guterres în fața a peste o sută de lideri de pe toate continentele, printre care americanul Joe Biden, indianul Narendra Modi sau francezul Emmanuel Macron, relatează Agerpres, citând presa internațională

„Destul brutalizării biodiversității! Destul sinuciderii cu carbon! Destul tratării naturii ca pe o toaletă! Destul cu arderea, forarea și extragerea tot mai în adâncime! Ne săpăm propriile morminte”, a mai spus el, denunțând „dependența noastră de energii fosile”.

„Omenirea a tras mereu de timp în problema climei. Mai este un minut până la miezul nopții pe ceasul apocalipsei. Trebuie să acționăm acum”, a spus și prim-ministrul britanic Boris Johnson, gazda summitului, avertizând asupra furiei „incontrolabile” pe care ar provoca-o un eșec al acestei COP26 la șase ani după Acordul de la Paris.

„Copiii noștri, copiii încă nenăscuți și copiii lor (...), nu ne vor ierta dacă vom eșua”, a mai spus el, reiterând că toate promisiunile vor fi considerate "bla bla", o formulă folosită inițial de muza suedeză a combaterii încălzirii globale Greta Thunberg.

Observatorii sperau ca reuniunea din weekend a liderilor G20 - cele mai mari 20 de economii ale lumii - care generează aproape 80% din emisiile mondiale de gaze cu efect de seră, va da un puternic elan conferinței ONU organizate pe teren scoțian, cu un an întârziere din cauza COVID-19.

G20 a reafirmat la unison obiectivul de a limita încălzirea la +1,5 grade Celsius în raport cu era preindustrială, adăugând o ambiție de neutralitate din punct de vedere al emisiilor de carbon până la jumătatea secolului și de încheiere a subvențiilor către centralele cu cărbune. Asta nu a convins însă nici ONG-urile, nici pe Antonio Guterres, care și-au declarat dezamăgirea.

În Acordul de la Paris din 2015, liderii mondiali s-au angajat să limiteze încălzirea globală la sub 2 grade Celsius și să-și continue eforturile de a o limita la 1,5 grade Celsius, în raport cu nivelurile preindustriale.

„Să ne îndreptăm spre 1,5 grade Celsius și să plecăm într-o călătorie spre un viitor mai curat și mai verde", a spus Johnson.

Premierul britanic a punctat că acordul de la Paris este doar un pas pentru a construi „o barcă de salvare pentru umanitate și acum a venit timpul să-i dăm acelei bărci un impuls”.

„Dacă summiturile singure ar rezolva schimbarea climatică nu am fi avut nevoie de 25 de summituri COP pentru a ajunge unde suntem astăzi”, a spus Johnson. „Dar deși COP26 nu va fi sfârșitul schimbării climatice, trebuie și poate să marcheze începutul sfârșitului”, a adăugat el.

„Pentru a menține obiectivul creșterii temperaturii cu 1,5 grade, trebuie să captăm miliarde de tone de dioxid carbon din atmosferă în următorul deceniu; o nouă revoluție sustenabilă este esențială și deja a început”, a comentat naturalistul britanic David Attenborough.

Pentru aceasta, a continuat Attenborough, „trebuie cu toții să învățăm să o obținem și să nu lăsăm pe nimeni în urmă”, cu scopul de a crea „o lume mai echitabilă”.

Aproximativ 120 de șefi de stat și de guvern s-au reunit în Centrul de convenții din Glasgow cu prilejul deschiderii oficiale a Conferinței ONU privind schimbările climatice, inaugurată de premierul britanic, Boris Johnson, de secretarul general al ONU, Antonio Guterres, de prințul Charles al Marii Britanii și de naturalistul David Attenborough.