COP28: Un rezultat dezamăgitor privind problema crucială a adaptării la schimbările climatice
Deși mai multe părți au dorit angajamente mai ferme din partea statelor bogate pentru a ajuta țările vulnerabile să facă față efectelor dramatice ale încălzirii, problema a fost amânată, scrie Le Monde.
Confruntate cu avalanșa de probleme create de încălzirea globală, conferințele având ca temă clima lasă mereu anumite subiecte deoparte. Cea de-a 28-a Conferință Climatică (COP28) din Dubai nu a făcut excepție de la regulă. Chestiunea combustibililor fosili a umbrit-o pe cea a adaptării la schimbările climatice, adică a mijloacelor puse în aplicare pentru a pregăti țările pentru actuala încălzire a atmosferei terestre.
Cu toate acestea, a fost elaborat un document important, Obiectivul global de adaptare (GGA). Dar COP28 a creat o mulțime de dezamăgiri, mai ales în țările africane, cele din Caraibe, cele din America Latină.
„Se așteaptă detalii despre finanțare, despre obiective, despre transferul de tehnologie”, analizează Emilie Beauchamps, de la Institutul Internațional pentru Dezvoltare Durabilă. „Cu toate acestea, limbajul folosit în GGA este foarte slab, insuficient de precis și nu permite monitorizarea pe termen lung a angajamentelor țărilor bogate. Adaptarea este fundamentală: cu cât este lăsată deoparte, cu atât avem mai multe pierderi și daune, este un cerc vicios”.
La începutul COP28, GGA a fost inițial umbrită de adoptarea noului fond „pierderi și daune”. Occidentul și Emiratele Arabe Unite au făcut imediat anunțuri de finanțare pentru acest nou instrument menit să compenseze pagubele cauzate de dezastre sau pierderi ireversibile legate de schimbările climatice (655 milioane de dolari în total, sau 607 milioane de euro). Multe partide au sperat să lase deoparte subiectul finanțării climatice pentru a se concentra pe problema combustibililor fosili.
De fapt, COP27 lăsase deja deoparte problema crucială a reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră.
„Întrucât pierderile și daunele s-au impus ca un al treilea pilon al acțiunii climatice, adaptarea a reușit să treacă pe planul al doilea, deși mai este mult de lucru, chiar și conceptual, pentru a defini în mod clar ceea ce acoperă /adaptarea/”, rezumă Lola Vallejo, director al Departamentului pentru programul climatic de la Institutul de Dezvoltare Durabilă și Relații Internaționale.
Toată lumea a așteptat angajamente cu privire la renunțarea la combustibilii fosili”.
Anunțurile de finanțare sunt prea slabe
Anunțurile de finanțare privind adaptarea venite din țările dezvoltate au fost considerate mult prea slabe (Germania a fost cea mai generoasă cu 65,7 milioane de dolari, Franța a pus pe masă 10,9 milioane de dolari, Suedia și Spania 22 de milioane, SUA 17,5 milioane de dolari). Sume mici comparativ cu nevoile.
Conform calculelor experților din Programul Națiunilor Unite pentru Mediu, rezumate în „Raportul decalajului de adaptare” din 2 noiembrie, se așteaptă ca societățile din țările în curs de dezvoltare să mobilizeze între 215 și 387 de miliarde de dolari pe an în acest deceniu pentru a se adapta la schimbările climatice.
Negociat pe toată durata COP, GGA a rămas sub radar multe zile. Cu toate acestea, ONG-urile, foarte vocale pe acest subiect, precum și multe țări, au continuat să-și arate dezamăgirea. Și, așa cum se întâmplă adesea, acest subiect major a reapărut în ultimele zile, când s-a convenit asupra „Global Stocktake”.
Marți dimineața, ziua oficială de închidere a conferinței, blocul țărilor africane a repus presiunea asupra unui comunicat de presă: „Adaptarea este o problemă cheie pentru Africa. (…) Nu vom fi de acord cu nimic aici decât dacă sunt îndeplinite principalele priorități ale Africii”.
„Dublă ambiție”
Cu scopul de a avea un text ambițios privind cărbunele, petrolul și gazele, Uniunea Europeană a legat acest subiect de cel al unei tranziții juste. În fiecare dintre intervențiile lor, liderii europeni au făcut legătura între consumul de combustibili fosili și eforturile financiare. „Avem o ambiție dublă, aceea de a reduce emisiile de combustibili fosili și cea de justiție climatică reală”, a declarat Eamon Ryan, ministrul irlandez al Mediului, după o întâlnire a Coaliției pentru Înaltă Ambiție.
„Căldura umană”
Dar anunțurile concrete mai au de așteptat. Deși multe țări și-au dorit angajamente mai precise din partea țărilor bogate, în special cu privire la promisiunea lor de a dubla finanțarea legată de adaptare pentru a ajunge la 40 de miliarde de dolari, problema ajutorului și a mijloacelor precise de implementat este amânată până la o nouă ordine. Pentru că GGA a suferit o altă problemă de agendă.
Timp de câteva zile, părțile au negociat pe partea tehnică a Noului Obiectiv Colectiv Cuantificat privind Finanțarea Climei, text care trebuie să precizeze în întregime noile obiective ale finanțării climatice. Dar chestiunea sumelor alocate ar urma să fie studiată la următoarea conferință climatică a partidelor din 2024 la Baku, Azerbaidjan. Un COP care este deja descris drept cel al finanțării – cu excepția cazului în care adaptarea reușește în sfârșit să-și găsească un loc acolo.
Sursa: RADOR RADIO ROMANIA
Comentarii