Presa auropeană continentală a privit cu oarecare încântare și cu nu puțină batjocură ultimele pățanii ale lui Boris Johnson, notează The Guardian.

Faptul că premierul britanic a fost prins din urmă de propriile ‘neadevăruri’ nu pare să fi surprins prea mulți comentatori sau editorialiști.

Totuși, viteza ruinei Guvernului britabic, sau a "corabiei nebunilor a lui Boris Johnson”, după cum descrie cabinetul ziarul german conservator Frankfurter Allgemeine Zeitung, a provocat mirare după o atât de lungă perioadă în care el "reușise să scape din toate astea”, după cum sublinia un ziar olandez.

În Germania, Der Spiegel notează că „este evident că Johnson nu a văzut dezastrul crescând din ultimele zile. Dar de ce l-ar fi văzut? Comparativ cu populistele și perfidele frecușuri din ultima vreme și cu degradarea ultimilor trei ani de guvernare ai lui Johnson, acest ultim scandal e... aproape scuzabil. Nimic altceva decât coada unei comete pe cerul plin de minciuni al lui Boris Johnson”.

Referitor la Christopher Pincher, un adjunct numit de Johnson deși el știa de plângerile din trecut legate de relațiile sale sexuale, Der Spiegel comentează: „După cum reiese din cele două scrisori de demisie, cazul Pincher a fost doar ultima picătură într-o găleată cu porcării urât mirositoare lăsată la ușa biroului premierului britanic”.

Un ziar mai liberal, Süddeutsche Zeitung, consideră că „există destul de multe lucruri din trecutul lui Johnson ca să se poată face o listă selectivă cu 13 nereguli legate de orice, de la misterul legat de persoana care i-a plătit premierului vacanța din Caraibe și de la faimosul discurs îngrozitor despre Peppa Pig (serial de desene animate, n. red.) pnă la proasta gestionare a pandemiei, de la scandalul Partygate (petrecerea ilegală a guvernanților pe fondul restricțiilor pandemiei, n. red.) și până la scandalul legat de plata unui tapet suflat cu aur destinat apartamentului dn Downing Street”.

Cineva s-ar fi putut obișnui cu faptul că el e un om lipsit de integritate, În 2019, atunci când Johnson a devenit premier, fostul ministru de externe și primar al Londrei avea o veche reputație de a fi trecut de la o gafă la alta și, odată ajuns în primul eșalon al guvernului, el nu a făcut decât să continue pe această cale”.

„În timpul pandemiei, el a spus că haosul nu este chiar atât de mare, prin haos înțelegându-se faptul că toată lumea trebuie să se uite la el ca să vadă cine e șeful. Or, tocmai așa a reușit el în general să-și atragă acest gen de atenție”.

În Franța, un buletin de știri din cursul dimineții pe unul dintre cele mai mari posturi de radio, France Inter, avea ca titlu "Furtună în țara lui Shakespeare” și afirma că "mandatul de premier al lui Johnson este marcat de haos după nenumărate scandaluri legate de alcool, gesturi grosolane și minciuni”.

Cotidianul Liberation a calificat demisiile drept "o grea lovitură pentru Johnson”, Le Monde remarca faptul că, "până acum, Johnson părea să poată face față oricărui scandal”, dar se întreba: ”Oare asta va fi lovitura finală?”

Un răspuns la această întrebare este oferit înOlanda de ziarul liberal Trouw, care sugera că "ultimele demisii din guvern ar putea înseamna lovitura de moarte dată premierului Boris Johnson”.

În Belgia, Ivan Ollevier, corespondentul canalului public VRT BWS, oferea o analiză similară, recunoscând însă că Johnson "pare mereu să scape cu fața curată. Nu-mi place să fac previziuni, dar asistăm la un guvern care cade încetul cu încetul”, opina el.

Ziarul flamand De Standaard estima cam același lucru. S-au scris deja multe, dar sfârșitul premierului Johnson pare foarte aproape, estima un articol de opinie.

În Spania, Rafa Ramos, de la ziarul La Vanguardia recunoștea că premierul "va lupta până în ultima clipă ca să-și apere funcția”, dar estima că, "acum, el este sigur pe marginea prăpastiei”.

"Mai sunt trei săprtămâni până la vacanța de vară, iar Johnson se va agăța de scaunul biroului său, dacă va fi nevoie”, scrie un jurnalist. Poziția lui este însă mai precară ca niciodată. "După cum spunea Hemingway, «omul se ruinează treptat, după care e brusc terminat»”.

The Telegraph: Această criză politică trebuie să fie soluționată 

Amploarea crizei care năpăstuiește cabinetul Boris Johnson a devenit brusc copleșitor de evidentă. Demisiile simultane ale cancelarului [ministrul finanțelor] Rishi Sunak și secretarului [ministrului] sănătății Sajid Javid au lăsat în inima guvernului o gaură care va fi imposibil de reparat, presupunând că premierul chiar va încerca s-o facă, potrivit unui editorial The Telegraph.

Ultimele câteva luni au erodat lent puterea guvernului, într-un moment în care el trebuie să se concentreze pe cea mai drastică situație economică cu care s-a confruntat țara în decursul multor ani. Pe plan extern, conflictul din Ucraina riscă mereu să degenereze într-un război european mai vast. În acest caz, domnul Johnson s-a comportat lăudabil, punându-se în fruntea răspunsului occidental și câștigând recunoștința poporului ucrainean pentru poziția sa.

Însă scandalurile care i-au hăituit mandatul și pe el personal au afectat partidul - dovada o constituie patru înfrângeri dezastruoase la alegerile parțiale - și încrederea publicului în guvern. Fiascoul Chris Pincher a fost pentru mulți ultima picătură, nu pentru că dl Johnson i-a acordat prezumția nevinovăției unui aliat politic și prieten, ci din cauză că premierul pare să fi încercat să ascundă ce anume știa și când luase la cunoștință. E o ironie a sorții că ultima cortină s-ar putea lăsa din cauza demisiei unui înalt responsabil cu disciplina de partid pentru că, beat fiind, a pipăit doi bărbați la Carlton Club.

Dl Johnson este în primul rând un luptător și ar putea încerca să se fortifice pe poziție și să-și remanieze echipa, deși e greu de spus cine ar putea dori să i se alăture într-un asemenea moment. Astăzi (miercuri - n.r.) el se va confrunta cu interpelările opoziției în Cameră, după care va compărea pentru o chestionare prelungită în fața unui comitet de parlamentari influenți, printre care și unii dintre cei mai înverșunați critici ai săi din propriul partid. Nici una dintre cele două încercări nu promite a fi facilă, în caz că va avea curajul să încerce să se mențină în funcție.

Date fiind acuzațiile pe care i le aduc dlui Johnson foștii săi colegi de cabinet, el nu mai poate acum să respingă aceste critici ca fiind cicăleli ale opoziției ori opiniile unor binecunoscuți detractori. Dl Javid a declarat că țara are nevoie de un „Partid Conservator puternic și principial, iar partidul e mai important decât un singur individ”. Dl Sunak a declarat că țara își dorește un guvern care să fie condus „competent și serios”, două virtuți pe care el le consideră absente.

Sunt acuzații grave formulate de persoane serioase. Aceasta este o criză existențială nu doar pentru dl Johnson, ci și pentru guvern și Partidul Conservator. Spre binele partidului și al țării, ea trebuie să fie soluționată.

Sursa: RADOR