Coreea de Nord a anunțat că a testat o bombă cu hidrogen, care poate fi montată pe noul tip de rachetă balistică intercontinentală.

UPDATE: Reacția comunității internaționale nu s-a lăsat așteptată.

„Coreea de Nord a efectuat un Test Nuclear de proporții. Cuvintele și acțiunile lor continuă să fie foarte ostile și periculoase pentru Statele Unite...", a scris președintele american Donald Trump, pe Twitter.

Mai târziu, președintele american a fost întrebat dacă SUA vor lansa un atac împotriva Coreei de Nord. „Vom vedea”, a răspuns Trump, în timp ce ieșea dintr-o biserică din Washington. Președintele SUA are o reuniune cu echipa sa de securitate națională pe tema evoluției din Coreea de Nord.

Cancelarul german Angela Merkel și președintele francez Emmanuel Macron au condamnat împreună cel mai important test nuclear efectuat până acum de Coreea de Nord și au cerut sancțiuni mai dure împotriva Phenianului, transmite Agerpres.

Secretarul general al NATO a remarcat „încă o încălcare flagrantă a numeroaselor rezoluții ale Consiliului de Securitate al ONU”. „NATO este îngrijorată de modul de comportare destabilizator al Phenianului, ce reprezintă o amenințare pentru securitatea regională și internațională”, a afirmat Jens Stoltenberg într-un comunicat.

Chiar și Ministerul rus de externe a menționat că decizia Phenianului de a ignora cererile din rezoluțiile în domeniu ale Consiliului de Securitate al ONU și normele de drept internațional „merită condamnarea cea mai fermă”, îndemnând totuși la „calm și la reținere de la orice acțiune care ar duce la o nouă 'escaladare' a situației din peninsula coreeană.

Ministerul Afacerilor Externe din România a condamnat în termenii cei mai fermi testul nuclear efectuat de Republica Populară Democrată Coreeană duminică și a calificat acțiunea drept „o nouă amenințare majoră la adresa păcii și securității regionale și internaționale”.

+++++++++++++++++++++

Postul public de televiziune de la Phenian a afirmat că testul a fost un „succes total”, transmite Agerpres. Agenția de presă oficială nord-coreeană KCNA a relatat că testul, care s-a desfășurat la ora locală 12:00 (03:30 GMT), a fost realizat pentru „a examina și a confirma acuratețea și credibilitatea” tehnologiei nucleare nord-coreene.

Înainte de anunțul oficial al nord-coreenilor, autoritățile din Japonia și Coreea de Sud confirmaseră deja că Phenianul a efectuat duminică al șaselea său test nuclear, după analizele unui seism produs în nordul peninsulei coreene. Potrivit Agenției de Meteorologie din Coreea de Sud, puterea exploziei produse de acest test a fost de cinci până la șase ori mai mare decât cea de la testul precedent, realizat în septembrie anul trecut. Precedentele teste nucleare efectuate de Phenian au avut loc în 2006, 2009, 2013 și în ianuarie și septembrie 2016.

Tensiuni ridicate în regiune

Coreea de Nord și-a intensificat în ultimele luni testarea unor noi echipamente militare, ceea ce a dus la intensificarea tensiunilor în regiune.

În pofida rezoluțiilor ONU și a noilor sancțiuni impuse de comunitatea internațională, regimul de la Phenian a continuat cu provocările la adresa vecinilor săi - Coreea de Sud și Japonia - culminând cu lansarea unei rachete care a trecut peste Japonia înainte de a cădea în Oceanul Pacific.

Președintele american Donald Trump a discutat la telefon sâmbătă cu premierul japonez Shinzo Abe despre „amenințarea crescândă” reprezentată de Coreea de Nord, a anunțat Casa Albă, după ce Phenianul anunțase că a dezvoltat o bombă cu hidrogen care poate fi instalată pe noua rachetă balistică intercontinentală de care dispune, dar înainte de efectuarea testului.

Putin vrea să rezolve conflictul prin dialog

În ultimele săptămâni, Trump s-a antrenat într-un război al declarațiilor cu Coreea de Nord, amenințând Phenianul cu „foc și furie”. Președintele rus Vladimir Putin s-a implicat și el în discuții, avertizând că situația din peninsula coreeană se află la limita unui conflict de anvergură.

„Problemele regiunii nu pot fi rezolvate decât printr-un dialog angajat de toate părțile interesate și fără condiții prealabile. Provocările, presiunile și retorica militaristă și insultătoare duc spre impas”, a insistat președintele rus într-un articol publicat vineri în mai multe publicații.

Putin a adăugat că Rusia și China, principalii susținători ai regimului de la Phenian, au elaborat o „foaie de parcurs pentru reglementarea situației din peninsula coreeană, menită să contribuie la reducerea treptată a tensiunilor, la crearea unui mecanism pentru o pace durabilă și securitate”, fără a folosi amenințări sau forța militară.

De altfel, rușii susțin de mai mult timp că peninsula coreeană e în pragul unui conflict militar din cauza competiției de a arăta cine este mai puternic între țările din regiune.