Serviciul de informații din Coreea de Sud a confirmat că "în urma summitului" dintre președintele rus Vladimir Putin și liderul nord-coreean Kim Jong-un din septembrie, cele două națiuni au colaborat pentru a efectua această lansare.

Coreea de Nord a primit ajutorul Rusiei pentru lansarea unui satelit de supraveghere pe care Phenianul a reușit să-l plaseze pe orbită săptămâna aceasta, au declarat joi parlamentari sud-coreeni, citând serviciile de informații, scrie Le Monde.

Serviciul național de informații din Coreea de Sud a confirmat că "după summitul" dintre președintele rus, Vladimir Putin, și șeful statului nord-coreean, Kim Jong-un, din septembrie, "Nordul a furnizat Moscovei planul și datele privind prima și a doua lansare de satelit.

La rândul său, Rusia a analizat aceste date și le-a comunicat Coreei de Nord", a declarat agenția în fața parlamentarilor, potrivit unui briefing al deputatului Yoo Sang-bum.

Această analiză a datelor se referă la vehiculele de lansare utilizate în două lansări anterioare de sateliți efectuate de Coreea de Nord care au eșuat, a declarat reporterilor un membru al comisiei parlamentare de informații, după un briefing al agenției de spionaj.

Un alt membru al comisiei a spus că lansarea a avut succes cu satelitul care a intrat pe orbită, adăugând că Phenianul ar putea lansa mai mulți sateliți și poate efectua un test nuclear anul viitor.

Washingtonul a condamnat cea mai recentă lansare, care "crește tensiunile și riscă să destabilizeze situația securității în regiune și nu numai", potrivit purtătorului de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, Adrienne Watson.

"Lansarea unui satelit militar de către Coreea de Nord constituie un act de provocare care încalcă în mod flagrant rezoluțiile Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite", a reacționat statul major sud-coreean, îngrijorat și de capacitățile oferite Phenianului de un satelit "spion".

Tensiunile au crescut abia din 2022. Nordul și-a intensificat lansările de rachete, inclusiv modelele balistice intercontinentale Hwasong-18. Sudul a reluat exercițiile militare pe scară largă cu Statele Unite. Dialogul este în impas.

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA