Joi, Kim Yo-jong, sora liderului nord-coreean Kim Jong-un, a exclus posibilitatea reluării discuțiilor cu Washingtonul și a spus că Phenianul "nu va sta niciodată față în față" cu Statele Unite, potrivit 20minutos.

Kim Yo-jong a făcut aceste declarații într-un comunicat publicat de agenția de stat nord-coreeană KCNA și în urma unei reuniuni a Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite la începutul acestei săptămâni, convocat pentru a discuta despre lansarea de către Coreea de Nord a unui satelit militar spion.

În timpul întâlnirii, ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a spus că Washingtonul continuă să solicite dialogul cu Phenianul, fără condiții prealabile, și că este la latitudinea Nordului să "facă această alegere" și să "aleagă momentul și subiectul de discutat".

"Suveranitatea unui stat independent nu poate fi niciodată o problemă pe agenda negocierilor și, prin urmare, nu vom sta niciodată față în față cu Statele Unite", a spus Kim și a acuzat țara nord-americană că "asuprește" pacea și securitatea globală.

De asemenea, Coreea de Nord a susținut că primul său satelit spion, pe care a reușit să-l pună pe orbită în urmă cu ceva mai mult de o săptămână, ar fi obținut imagini cu instalațiile militare americane din San Diego și Japonia, precum și ale Canalului Suez din Egipt.

Liderul nord-coreean, Kim Jong-un, ar fi analizat aceste fotografii din satelit într-un raport de operațiuni întocmit de Centrul de control general al Phenianului, după cum detaliază KCNA.

Presa nord-coreeană a raportat că satelitul respectiv ar fi făcut fotografii ale Casei Albe, Pentagonului și ale altor instalații cheie din SUA legate de apărare.

Coreea de Nord, care a declarat că a obținut și imagini cu bazele militare americane de pe insula Guam, nu a arătat încă nicio fotografie făcută de noul său satelit, lansat pe orbită pe 21 noiembrie.

Anul trecut, Seulul a asigurat că rezoluția imaginilor unui dispozitiv de testare lansat de Phenian a fost foarte slabă și a insistat pe aceeași idee - deși fără a oferi dovezi concrete - atunci când a recuperat rămășițe ale uneia dintre cele două lansări eșuate pe care Coreea de Nord le-a efectuat în lunile mai și august ale acestui an pentru a încerca să plaseze dispozitivul pe orbita joasă a Pământului.

Experții consideră că, indiferent de faptul că imaginile captate de satelitul nord-coreean pot avea o calitate scăzută, desfășurarea acestui dispozitiv reprezintă un salt important care i-ar permite acum Phenianului să detecteze, de exemplu, mișcările trupelor și activelor sau ținte pentru potențiale atacuri preventive.

sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA