Phenianul este iritat de exercițiile militare comune desfășurate de SUA și Coreea de Sud și de cerințele administrației lui Donald Trump privind armele nucleare.

Coreea de Nord a amenințat miercuri că anulează summitul prevăzut luna viitoare între Kim Jong Un și Donald Trump, dacă Washingtonul continuă să pretindă ca ea să renunțe unilateral la arsenalul său nuclear, transmite AFP, citată de Agerpres.

Dacă administrația președintelui american „ne pune cu spatele la zid și ne cere să renunțăm unilateral la arma nucleară, nu vom mai avea interesul pentru discuții și va trebui să reconsiderăm chestiunea de a ști dacă trebuie să acceptăm summitul viitor dintre Coreea de Nord și Statele Unite”, a declarat ministrul adjunct de externe Kim Kye Gwan, citat de agenția oficială KCNA.

Inițial, nord-coreenii au spus că vor să renunțe la summitul prevăzut pentru 12 iunie între liderul Kim Jong Un și președintele american Donald Trump, din cauza manevrelor militare din Sud, a informat agenția sud-coreeană Yonhap.

Phenianul a anulat, de asemenea, o întâlnire la nivel înalt prevăzută miercuri cu Seulul pentru a protesta față de exercițiul militar anual Max Thunder la care participă armatele sud-coreeană și americană, a afirmat Yonhap, citând agenția oficială nord-coreeană KCNA.

Limbajul utilizat de Coreea de Nord este o revenire neașteptată la vechea retorică a Phenianului care a afirmat multă vreme că are nevoie de arma nucleară pentru a se apăra împotriva Statelor Unite.

Ostilitățile dintre Coreea de Nord și Coreea de Sud (1950-1953) s-au încheiat cu un armistițiu, lăsând teritoriul divizat în două țări, delimitate de o zonă demilitarizată. Cele două tabere se află, tehnic, în stare de război.