Phenianul este supus unor restricții sanitare majore în următoarele zile pentru a preveni „răspândirea unei răceli”, a informat site-ul NK News, preluat de Le Figaro.

Coreea de Nord a ordonat o izolare de cinci zile în capitala sa Phenian din cauza unei "boli respiratorii", a informat un site specializat din Coreea de Sud.

Mișcarea pare să fie prima măsură luată la nivel de oraș de când țara a declarat victoria asupra Covid-19 în august 2022. Locuitorii din Phenian au primit ordin să rămână acasă începând de miercuri, 25 ianuarie, până duminică, 29 ianuarie și trebuie să se supună mai multor citiri de temperatură în fiecare zi, a raportat NK News, cu sediul la Seul, citând un document guvernamental.

Acest text nu menționează Covid-19, dar afirmă că răceala se numără printre noile boli care se răspândesc în prezent în capitală.

Citând surse din Phenian, NK News a declarat marți (24 ianuarie) că locuitorii celui mai mare oraș din Coreea de Nord par să se aprovizioneze în așteptarea unei posibile carantine. Nu este clar dacă alte teritorii sunt afectate de blocaje similare, iar mass-media de stat nu a anunțat noi măsuri.

Peninsula Coreeană este afectată în prezent de ceea ce meteorologii descriu ca a fi un val de frig siberian, cu temperaturile în Phenian coborând până la -22C.

China, un partener comercial cheie și vecin cu Coreea de Nord, se confruntă cu un val de infecții după ce și-a încheiat politica drastică "zero Covid". Coreea de Nord și-a închis cu strictețe granițele de la începutul pandemiei, dar permite anumite schimburi comerciale cu China. Phenianul și-a anunțat primul caz de Covid în mai 2022, înainte de a declara victoria asupra bolii, trei luni mai târziu.

De multă vreme, Organizația Mondială a Sănătății pune la îndoială statisticile de la Phenian despre Covid și afirmațiile țării că epidemia este sub control. Coreea de Nord are unul dintre cele mai proaste sisteme de sănătate din lume, potrivit experților, cu spitale prost echipate, puține unități de terapie intensivă și fără tratament pentru Covid-19.

Potrivit unor surse de specialitate, Phenianul nu și-a vaccinat cei aproximativ 25 de milioane de locuitori. Alte informații indică faptul că țara ar fi primit vaccinuri din China.

Sursa: RADOR