Coreea de Nord a ratificat marți un important pact de apărare cu Rusia, care conturează ajutoarele militare reciproce și le cere ambelor țări să-și acorde reciproc asistență militară imediată în cazul unui atac, relatează Euronews (Italia).

Rusia și-a încheiat deja partea de ratificare săptămâna trecută, după semnarea pactului de către președintele rus Vladimir Putin și conducătorul nord-coreean Kim Jong-un.

Tratatul dintre cele două țări, numit „Tratat de Parteneriat strategic global”, va intra în vigoare odată ce cele două părți vor face schimb de documente pentru ratificare, potrivit presei locale coreene. Acordul vine în timp ce Coreea de Sud, Statele Unite și Ucraina au afirmat că mii de trupe nord-coreene se află în Rusia și se pregătesc să lupte împotriva soldaților ucraineni.

Ce prevede pactul dintre Rusia și Coreea de Nord

Pe lângă ajutoare și asistență militară, pactul prevede ca ambele state să coopereze activ pentru a stabili o „nouă ordine mondială justă și multipolară” și subliniază colaborarea în domenii precum energia atomică pașnică, spațiul, aprovizionarea alimentară, comerțul și economia.

Unii observatori speculează că ratificarea tratatului de către ambele țări ar putea semnala că Coreea de Nord ar putea intra în curând, în mod oficial, în războiul dintre Rusia și Ucraina.

Coreea de Sud și Statele Unite și-au exprimat îngrijorarea cu privire la ce i-ar putea oferi Rusia Coreei de Nord în schimb, cum ar fi posibile transferuri de tehnologie sensibilă pentru a stimula programele nucleare și de rachete deja avansate ale Coreei de Nord.

Luna trecută agenția de spionaj a Coreei de Sud a declarat că, din august 2023, Coreea de Nord a trimis peste 13.000 de containere cu artilerie, rachete și alte arme în Rusia, pentru a-i reactualiza stocul de arme în scădere.

Săptămâna trecută Statele Unite au confirmat prezența a 10.000 de soldați nord-coreeni în regiunea Kursk din Rusia, unde Ucraina a lansat o incursiune la începutul lunii august.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, în discursul său zilnic de luni, a declarat că armata sa ține sub control aproximativ 50.000 de soldați la Kursk, dar nu a precizat dacă sunt trupe nord-coreene sau ruse. Serviciile secrete americane, sud-coreene și ucrainene estimează că în prezent sunt până la 12.000 de soldați nord-coreeni implicați în lupte la scară mică în Ucraina.

Prezența trupelor nord-coreene în Ucraina arată că ar fi pentru prima dată când o țară terță este implicată direct în conflict, în timp ce alte țări oferă ajutoare și arme, dar nu trimit trupe. Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a declarat că prezența lor marchează o „escaladare periculoasă” a conflictului.

Acum, acordul pare să marcheze un alt pas înainte în colaborarea dintre cele două țări.

Sursa: Rador Radio România