Coreea de Nord a trimis în Rusia containere care ar putea conține aproape 5 milioane de obuze de artilerie și probabil că președintele Putin va dori și mai multe când va vizita, în curând, Phenianul, a declarat ministrul apărării din Coreea de Sud.

Shin Wonsik a declarat într-un interviu pentru Bloomberg News, potrivit Time, că Seulul a detectat cel puțin 10.000 de containere transportate din Coreea de Nord în Rusia, care ar putea conține până la 4,8 milioane de obuze de artilerie asemănătoare celor pe care Putin le-a folosit în bombardamentele asupra Ucrainei.

„Este de așteptat ca Putin să caute o cooperare mai strânsă în materie de securitate cu Coreea de Nord, în special pentru provizii militare, cum ar fi obuzele de artilerie, care sunt necesare pentru a încerca să câștige”, a spus Shin. El a mai spus că Phenianul a trimis zeci de rachete balistice pentru a ajuta la atacul lui Putin asupra țării vecine.

În schimbul munițiilor, Rusia a trimis în Coreea de Nord tehnologie, pentru a o ajuta în planurile sale de a desfășura o serie de sateliți spion, precum și arme convenționale, cum ar fi tancuri și avioane.

Putin urmează să viziteze Coreea de Nord săptămâna viitoare, a informat ziarul sud-coreean DongA Ilbo. Călătoria sa va fi prima după iulie 2000 și va stârni preocupări din partea SUA și a partenerilor lor cu privire la transferurile de arme care au ajutat Kremlinul în atacul său asupra Ucrainei, în schimbul unui ajutor care susține regimul lui Kim Jong-un.

Odată cu livrarea de miliarde de dolari în arme noi de la partenerii săi americani și europeni pentru Kiev, șansa Rusiei pentru un avans major se reduce, chiar dacă în continuare trage cu rachete și drone împotriva orașelor ucrainene, inclusiv împotriva infrastructurii energetice.

Munițiile trimise de Coreea de Nord (Rusiei) de când Putin și Kim s-au întâlnit în Rusia în septembrie, pentru un dialog care a dus la intensificarea comerțului dintre vecini, au depășit probabil cu mult ceea ce au trimis  SUA și Uniunea Europeană (Kievului). (Livrările) au permis forțelor Kremlinului să bombardeze Ucraina, iar aceasta a fost forțată să raționalizeze muniția din cauza scăderii aprovizionării – când ajutorul a fost blocat în Congresul SUA.

În timp ce oficialii ucraineni au tras un semnal de alarmă cu privire la amenințarea unui avans rusesc în timpul lunilor de întârziere a livrărilor de arme din SUA, trupele de la Kiev au ținut în mare parte linia frontului, în ciuda faptului că au fost depășite cu 10 - 1 de armata invadatoare a Moscovei. Uniunea Europeană s-a angajat să trimită Ucrainei un milion de obuze de artilerie până la sfârșitul anului.

Între timp, Kim a cheltuit foarte mult pentru programul său de rachete. Testele cu rachete de anul trecut au costat aproximativ 1 miliard de dolari, potrivit lui Shin. Cifra reprezintă aproximativ 4% din economia Coreii de Nord, pe care Banca centrală a Coreii de Sud a estimat-o la aproximativ 24,5 miliarde de dolari în 2022.

„Coreea de Nord ignoră dificultățile poporului său, pentru a lansa provocări cu rachete”, a spus Shin. „Banii ar fi suficienți pentru a acoperi penuria de alimente din Coreea de Nord pentru un an.

”General în retragere Shin a fost parlamentar al Partidului Puterea Populară, aflată la guvernare, până când și-a asumat funcția de ministru, în octombrie. El a fost unul dintre cei mai sinceri oficiali sud-coreeni cu privire la cooperarea Coreii de Nord cu Rusia și la amenințările pe care le reprezintă pentru securitatea globală.

Imaginile din satelit indică faptul că Phenianul se pregătește pentru vizita lui Putin, a raportat serviciul specializat 38 North din Seul. Imaginile arată construcția în Piața Kim Il-sung din centrul Phenianului, indicând pregătirea pentru o paradă militară, iar avioanele parcate pe aeroportul principal al Phenianului au fost mutate pe asfalt, probabil ca să pregătească instalația pentru Putin.

În timp ce Rusia și Coreea de Nord au negat transferurile de arme, imaginile comerciale din satelit și informațiile furnizate de guvernul SUA arată că navele de marfă rusești fac în mod regulat naveta între portul nord-coreean, cândva fără activitate, Najin, lângă granița cu Rusia. Cele mai multe s-au îndreptat către Dunay, o fostă bază sovietică de submarine, la aproximativ 180 de kilometri (110 mile) distanță.

Casa Albă a oferit imagini despre care a spus că arată că armele sunt trimise pe traseu și livrate pe calea ferată la mii de mile depărtare, la un depozit din orașul rus Tihorețk, pentru a fi folosite în Ucraina.

sursa: RADOR RADIO ROMANIA