După ce a tras o salvă de rachete balistice, Coreea de Nord a efectuat un exercițiu militar care simulează "un contraatac nuclear".

Agenția de stat nord-coreeană KCNA a relatat marți că liderul Kim Jong-un, care a supravegheat exercițiul, a fost mulțumit de succesul acestuia, relatează France 24.

O nouă provocare a Phenianului. Ca răspuns la exercițiile aeriene americano-sud-coreene, liderul nord-coreean, Kim Jong-un, a supravegheat un exercițiu militar care simulează "un contraatac nuclear", a informat marți agenția de stat nord-coreeană KCNA.

Exercițiile au testat pentru prima dată sistemul de management al "declanșatorului nuclear" al Phenianului, a relatat agenția, adăugând că este un sistem de control combinat pentru armele nucleare ale țării.

Exercițiul a avut loc luni, potrivit agenției. Armata sud-coreeană anunțase anterior că Nordul a lansat o salvă de rachete balistice cu rază scurtă de acțiune, ceea ce Japonia a confirmat.

Potrivit Seulului, rachetele au fost lansate din regiunea Phenian și au căzut în apă la est de peninsula coreeană.Kim Jong-un "a condus un exercițiu tactic combinat care simulează un contraatac nuclear ce implică lansatoare de rachete multiple foarte mari", a arătat KCNA.

Potrivit agenției, proiectilele "echipate cu focoase nucleare simulate" și-au atins ținta situată la 352 km de punctul de lansare.

Liderul și-a exprimat "marea satisfacție față de rezultatul exercițiului", a adăugat agenția.Exercițiul a permis să se examineze "fiabilitatea sistemului de comandă, management, control și operare al întregii forțe nucleare" și să se asigure că lansatoarele de rachete multiple de dimensiuni foarte mari au capacitatea să treacă în modul de contraatac nuclear, a detaliat KCNA. 

Răspuns la manevrele militare ale Coreei de Sud

Conform KCNA, această simulare este un răspuns la antrenamentele aeriene anuale americano-sud-coreene care se desfășoară din 12 aprilie la baza Kunsan din Coreea de Sud. Exerciții pe care Coreea de Nord le consideră "extrem de provocatoare și agresive" și îndreptate în mod deschis împotriva ei, a afirmat agenția.Ca reacție, Nordul se vede obligat să-și "consolideze cea mai puternică putere militară mai masiv și mai rapid", notează KCNA.Forțele aeriene americane și sud-coreene au subliniat că exercițiile anuale servesc la "a demonstra eficiența armelor în domeniul aerian și a întări capacitatea acestora de a descuraja, apăra și învinge orice adversar".Phenianul nu vede cu ochi buni manevrele militare comune pe care Statele Unite, Coreea de Sud și Japonia le organizează în mod regulat în regiune, considerându-le repetiții generale înainte de o invadare a teritoriului său sau o răsturnare a regimului său.După un record de testări de rachete în 2023, Coreea de Nord a efectuat mai multe lansări de la începutul anului. Regimul nord-coreean a susținut la începutul lunii aprilie că a testat o nouă rachetă hipersonică cu combustibil solid cu rază medie și lungă de acțiune. Vineri, a anunțat testarea unui "focos foarte mare" conceput pentru o rachetă de croazieră strategică.Din 2006, Phenianul face obiectul unei serii de sancțiuni ale ONU care au fost întărite de mai multe ori ulterior și care îi interzic să dezvolte rachete balistice și arme nucleare.Regimul lui Kim Jong-un și-a continuat totuși programele militare interzise și, în 2022, a declarat "ireversibil" statutul său de putere nucleară. Și-a înăsprit considerabil tonul împotriva Coreii de Sud, descrisă acum drept "principalul inamic" cu care orice perspectivă de reunificare este zadarnică.În martie, Rusia a respins prin veto în Consiliul de Securitate un proiect de rezoluție care prelungea cu un an mandatul comitetului de experți responsabil cu monitorizarea implementării acestor sancțiuni.https://www.france24.com/fr/asie-pacifique/20240422-corée-du-nord-kim-jong-un-a-supervisé-une-simulation-de-contre-attaque-nucléaireTraducere: Gabriela Sîrbu/RADOR RADIO ROMÂNIA/gsarbu/fmatei