Autoritățile de la Phenian au fost observate transportând ceea ce părea a fi o rachetă balistică intercontinentală pe coasta de vest a țării, a relatat publicația sud-coreeană Asia Business Daily, citând o sursă din serviciile secrete de la Seul.

UPDATE

Președintele rus, Vladimir Putin, a declarat marți că impunerea de noi sancțiuni împotriva Coreei de Nord ar fi contraproductivă și a avertizat că "isteria militară" ar putea duce la o "catastrofă globală", potrivit Reuters.

Aflat la summitul BRICS (grupul celor cinci țări emergente - Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud), din China, Putin a criticat diplomația americană pentru actuala criză și a chemat la dialog, susținând că Phenianul nu va opri testele până nu se simte în siguranță. 

"Russia condemns North Korea’s exercises, we consider that they are a provocation ... (But) ramping up military hysteria will lead to nothing good. It could lead to a global catastrophe,” he told reporters.

"Rusia condamnă exercițiile Coreei de Nord, considerăm că acestea sunt o provocare ... (Dar) o creștere a isteriei militare nu va duce la nimic bun. Ar putea duce la o catastrofă globală ", a declarat liderul de la Kremlin.

***

Deplasarea rachetei a fost detectată încă de luni, la o zi după al șaselea test nuclear al Coreii de Nord. Dispozitivul a fost reperat în timp ce era transportat pe timp de noapte, posibil, pentru a se evita o eventuală supraveghere, relatează Reuters, preluată de Agerpres.

Coreea de Nord dispune de facilități de lansare pentru programul său de rachete pe coasta de vest a țării.

Conform serviciilor de informații sud-coreene, o nouă posibilă lansare ar putea avea loc la 9 septembrie, când Coreea de Nord sărbătorește Ziua națională, dată care marchează ziua fondării Republicii Populare Democrate Coreean (RPDC) în 1948.

Președintele rus, Vladimir Putin, și premierul japonez, Shinzo Abe, se vor întâlni miercuri, în Rusia, pentru a analiza problema nucleară nord-coreeană, în contextul testării recente de către Phenian a unei bombe cu hidrogen.

Întâlnirea celor doi lideri are loc după o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU, în care SUA au cerut "cele mai puternice măsuri posibile” împotriva Coreei de Nord.

Un proiect de rezoluție privind noi sancțiuni împotriva Coreii de Nord va fi negociat săptămâna aceasta la Națiunile Unite și va fi supus la vot lunea viitoare în Consiliul de Securitate al ONU.