Coreea de Nord a anunțat că a efectuat, miercuri, primul test reușit de bombă miniaturizată cu hidrogen, marcând un avans important în programul său nuclear. Experții se îndoiesc, apreciind că a fost mai degrabă un test cu o bombă atomică obișnuită.

Testul, al patrulea efectuat de această țară izolată, a fost comandat de liderul Kim Jong Un și a fost finalizat cu succes la ora locală 10:00, a anunțat agenția oficială de presă KCNA, potrivit Reuters.

Testul are loc cu două zile înainte de ziua de naștere a lui Kim Jong Un.

Anunțul a fost condamnat pe plan internațional, inclusiv de China, un aliat al regimului de la Phenian, care și-a exprimat ”opoziția fermă” față de efectuarea unui astfel de test nuclear.  

În timp ce un al patrulea test nuclear era așteptat de mult timp, afirmația că ar fi fost o bombă cu hidrogen, mult mai puternică decât o bombă atomică, a venit ca o surpriză, notează Reuters. 

Oficiali din cadrul serviciilor de informații sud-coreene și mai mulți analiști au îndoieli privind faptul că a ar fi vorba de o bombă cu hidrogen.  

Energia degajată este echivalentă cu cea a șase kilotone de TNT, potrivit parlamentarului sud-corean Lee Cheol-woo. Membru al Comisiei parlamentare pentru informații, Lee Cheol-woo a explicată că forța exploziei seamănă cu cea a bombei de la precedentul test.

"Având în vedere forța exploziei, este greu de crezut că este vorba de o bombă cu hidrogen", a declarat Yang Uk, cercetător la Forumul pentru securitate și apărare din Coreea de Sud.

”În cazul în care nu vin cu dovezi clare, este greu să avem încredere în afirmațiile lor”, a mai spus el.

Li Bin, expert pe probleme nucleare la Carnegie Endowment for International Peace, a declarat că forța exploziei este comparabilă cu cea a bombei atomice de la Hiroshima.

 

"Cel mai probabil este un test cu o bombă atomică obișnuită, nu cu o bombă cu hidrogen”

, a precizat Li Bin, citat de Bloomberg. 

 Anterior, oficiali americani au susținut că este puțin probabil ca regimul de la Phenian să poată dezvolta o bombă cu hidrogen.

De altfel, mulți experți se îndoiesc și de faptul că Phenianul ar deține tehnologia balistică necesară pentru a reprezenta un pericol pentru SUA.

Institutul de Geologie al SUA (USGS) a raportat un cutremur cu magnitudinea de 5,1, la 49 de km de  Punggye-ri, locul unde Coreea de Nord a efectuat teste nucleare în trecut.

În 2013, la precedentul test nuclear a avut loc un cutremur, tot de 5,1 pe Richter.

Un oficial american citat de Reuters a precizat că Pentagonul "examinează informațiile despre un posibil eveniment seismic lângă instalațiile nucleare nord-coreene".

Consiliul de Securitate al ONU intenționează să organizeze o reuniune de urgență după presupusul test cu bombă cu hidrogen al Coreii de Nord.

Phenian se află sub sancțiunile Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite, după primul test cu o bombă nucleară, efectuat în 2006.