Coreea de Nord a tras duminică o rachetă balistică cu rază scurtă de acțiune.

Potrivit armatei sud-coreene, a fost a patra demonstrație de forță în contextul în momentul în care Seulul și Washingtonul fac cele mai importante exerciții militare comune de cinci ani, scrie La Libre Belgique.

"Armata noastră a detectat o rachetă balistică trasă din apropierea zonei Tongchang-ri, în provincia Pyongan de Nord (nord-vest), la ora 11:05 (03:05 ora Bruxellesului) spre marea de Est", a arătat statul major interarme (JCS), referindu-se la numele coreean al Mării Japoniei.

Serviciile de informații americane și sud-coreene analizează proiectilul, care a zburat 800 km, a declarat JCS într-un comunicat, numind această lansare o "provocare serioasă" care încalcă sancțiunile ONU.

JCS a adăugat că armate este gata să răspundă "zdrobitor", continuând "manevre și exerciții militare intensive și minuțioase".

Seulul și Washingtonul încep de luni cele mai importante manevre militare de cinci ani, menite să întărească cooperarea lor față de amenințarea tot mai mare a Nordului. Numite "Freedom Shield", ele vor dura până pe 23 martie.

Comandamentul Indo-Pacific al armatei americane a condamnat de asemenea acest tir, care subliniază "impactul destabilizator" al programelor de înarmare nord-coreene, care sunt de fapt interzie.

Și Tokyo a confirmat tirul, condamnându-l "cu vehemență" prin intermediul ambasadei sale de la Beijing, a explicat presei ministrul adjunct al apărării, Toshiro Ino.

Potrivit media nipone care citează surse guvernamentale anonime, proiectilul pare să fi căzut în zona economică exclusivă (ZEE) a Japoniei, după ce a avut o traiectorie neregulată.

Exercițiile Seulului și Washingtonului înfurie Phenianul, care le percepe ce pe niște repetiții ale unei invadări a teritoriului său și promite de fiecare dată un răspuns "zdrobitor".

Ei "se apropie de o linie roșie de neiertat", a declarat agenția oficială nord-coreeană KCNA referitor la acest subiect, sâmbătă.

Lansarea de duminică are loc a doua zi după un anunț al KCNA potrivit căruia "peste 800.000" de tineri voluntari hotărâți să-i "distrugă nemilos pe obsedații de război" au intrat în armată pentru a lupta cu "imperialiștii americani".

Joi, Phenianul a tras racheta sa balistică intercontinentală (ICBM) Hwasong-17, cea mai puternică din arsenalul său, în prezența liderului nord-coreean, Kim Jong Un, și a fiicei sale, și chiar înaintea unei vizite în Japonia a președintelui sud-coreean, Yoon Suk Yeol.Având relații reci din cauza unui contencios istoric, cei doi vecini au reluat discuțiile la cel mai înalt nivel și au decis să facă un front unit față de Coreea de Nord.

Yoon a anunțat de asemenea reactivarea Acordului de securitate generală a informațiilor militare (GSOMIA). Acest pact, semnat în 2016, dar repus în discuție în 2019 de Seul din cauza unor tensiuni diplomatice, permite schimbul de informații militare.

Joi a fost al doilea test de ICBM realizat de Phenian în acest an, pe care KCNA îl calificase drept un răspuns la exercițiile militare "frenetice" ale Coreii de Sud și Statelor Unite.

Acest tir venea și el după lansarea, marți, a două rachete balistice cu rază scurtă și, pe 12 martie, a două rachete de croazieră strategice de pe un submarin.

Experții au avertizat că Phenianul va folosi probabil pretextul acestor manevre pentru a trage mai multe rachete și poate chiar a face un test nuclear, care ar fi al șaptelea din istoria sa și primul din 2017.

Anul trecut, Coreea deNord a declarat "ireversibil" statutul său de putere nucleară și Kim Jong Un a cerut să crească "exponențial" arsenalul militar al țării, inclusiv cu arme nucleare tactice.Anterior în această lună, liderul a ordonat armatei să-și intensifice propriile manevre în vederea unui "război real".

Sursa: RADOR