Phenianul a tras marți o salvă de rachete balistice cu rază scurtă de acțiune, potrivit armatei sud-coreene, cu doar câteva ore înaintea alegerilor americane, scrie France 24.

Coreea de Nord a tras o salvă de rachete balistice cu rază scurtă de acțiune marți, 5 noiembrie, dimineața devreme, a anunțat armata sud-coreeană, a doua lansare în cinci zile, cu câteva ore înaintea alegerilor prezidențiale americane.

Tragerea „mai multor rachete balistice cu rază scurtă de acțiune” către apele din estul Peninsulei Coreene a fost detectată în jurul orei 7:30 a.m. luni (2230 GMT luni), a declarat statul major interarme din Coreea de Sud.

„În așteptarea unor noi lansări, forțele noastre armate și-au întărit supravegherea și vigilența”, a adăugat statul major, indicând că împărtășește informații cu Tokyo și cu Washingtonul.

Premierul japonez, Shigeru Ishiba, a confirmat în fața jurnaliștilor de la Tokyo lansarea „mai multor rachete balistice”, despre care „se estimează că au căzut în afara” zonei economice exclusive (ZEE) japoneze.

Coreea de Nord, dotată cu arme nucleare, a testat joi ceea ce spunea că este noua sa rachetă balistică intercontinentală (ICBM) cu combustibil solid, cea mai avansată din arsenalul său. A fost prima demonstrație de forță a puterii nord-coreene de când a fost acuzată că a trimis mii de soldați în Rusia.

De asemenea, tirul a avut loc la doar câteva ore după ce miniștrii apărării din Statele Unite și Coreea de Sud au cerut Phenianului să-și retragă trupele din Rusia, unde Washingtonul spune că aproximativ 10.000 de soldați au fost dislocați în pregătirea unei posibile acțiuni împotriva forțelor ucrainene, aflate în război cu armata rusă din 2022.

Duminică, Coreea de Sud, Japonia și Statele Unite au efectuat un exercițiu aerian comun care a implicat un bombardier greu ca răspuns la lansarea ICBM. Exercițiul a mobilizat bombardierul american B-1B, avioanele de vânătoare sud-coreene F-15K și KF-16, precum și avioanele de vânătoare japoneze F-2.

Manevrele militare americano-sud-coreene au iritat tot timpul Phenianul, care le consideră o repetiție pentru o viitoare invadare a teritoriului său.

Deturnarea atenției de la trimiterea de trupe în Rusia

Kim Yo-jong, influenta soră a liderului nord-coreean, Kim Jong-un, a declarat că exercițiul este „doar o nouă explicație, bazată pe acțiune, a naturii agresive celei mai ostile și celei mai periculoase a inamicului față de Republica noastră”.

Într-un comunicat publicat marți de agenția de presă KCNA din Coreea de Nord, Kim Yo-jong a spus că exercițiul este „dovada absolută a validității și urgenței liniei de dezvoltare a forțelor nucleare pe care am ales-o și am pus-o în practică”.

Ea a avertizat că orice „tulburare a echilibrului de putere între rivalii din Peninsula Coreeană și din regiune înseamnă tocmai un război”.

Unii experți au sugerat că seria de teste de arme ale Phenianului ar putea fi o încercare de a distrage atenția de la presupusa sa desfășurare de trupe în Rusia sau de a urca pe primul loc al preocupărilor înaintea alegerilor din SUA de marți.

Rusia și Coreea de Nord, care privesc Statele Unite ca pe un inamic existențial, s-au apropiat considerabil de când Vladimir Putin a lansat asaltul asupra Ucrainei în februarie 2022, cele două țări încheind un acord de apărare reciprocă în timpul vizitei președintelui rus la Phenian, în iunie.

Guvernul nord-coreean este suspectat de mai multe luni că furnizează Rusiei cantități mari de obuze, precum și sute de rachete. Acum, potrivit Washingtonului, Nordul oferă și mii de soldați pentru a lupta în Ucraina alături de forțele ruse.

Coreea de Sud, un important exportator de arme, a declarat că explorează posibilitatea de a trimite arme direct Ucrainei ca răspuns, lucru la care s-a opus până acum din cauza unei îndelungate politici naționale care o împiedica să furnizeze arme țărilor implicate în conflicte active.

Coreea de Nord nu a confirmat sau infirmat prezența trupelor sale în Rusia, dar în primul comentariu publicat în presa de stat la sfârșitul lunii octombrie, ministrul său adjunct de externe a spus că, dacă ar avea loc o astfel de desfășurare, ar fi conformă cu dreptul internațional.

Sursa: Rador Radio România