Armata sud-coreeană a estimat duminică la aproape 330 numărul de baloane noi pline cu gunoi trimise sâmbătă de Phenian ca răspuns la trimiterea de pliante de propagandă în Nord de către activiștii sud-coreeni, scrie La Libre Belgique.

"Până acum, aproximativ 80 (baloane) au căzut în zona noastră și în prezent nimic nu este identificat în aer", a declarat statul major interarme de la Seul într-un comunicat.

Armata sud-coreeană a anunțat sâmbătă că este în alertă pentru posibila sosire a unor astfel de aerostate din Coreea de Nord.Analiza acestor baloane arată că nu conțineau "substanțe periculoase", a precizat armata duminică.

"Coreea de Nord se angajează într-o altă provocare josnică, lansând baloane cu gunoi împotriva zonelor noastre civile", a reacționat Oh Se-Hoon, primarul Seulului, într-o postare pe Facebook.

Phenianul a trimis săptămâna trecută, în două valuri, vecinului său din sud sute de baloane încărcate cu gunoi, inclusiv mucuri de țigară și excremente de animale. Potrivit Phenianului, aceste "cadouri sincere" urmăresc să răspundă la trimiterea de baloane încărcate cu propagandă pe teritoriul său de către activiștii sud-coreeni.

Coreea de Nord a anunțat apoi că încetează aceste acțiuni. Dar vineri, un grup de transfugi nord-coreeni a anunțat că au expediat în Coreea de Nord zece baloane cu 200.000 de pliante împotriva Phenianului, precum și stick-uri USB cu K-pop și seriale TV sud-coreene, aceste lucruri fiind strict interzise în Nord.

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA