Parlamentul sud-coreean a adoptat marți o lege care interzice comerțul cu carne de câine în termen de trei ani, o întorsătură istorică în această țară care are încă multe ferme combătute de activiștii pentru drepturile animalelor, relatează France24.

Adunarea Națională a Coreii de Sud a adoptat textul fără nicio opoziție (208 voturi pentru, 2 abțineri, 0 împotrivă). Acesta va intra în vigoare în termen de trei ani, după ce va fi semnat de președintele Yoon Suk Yeol.

Creșterea, vânzarea și sacrificarea câinilor pentru consum vor fi pedepsite cu până la trei ani de închisoare și cu amendă de 30 de milioane de woni (20.800 de euro).

Carnea de câine face de multă vreme parte din bucătăria sud-coreeană, dar consumul acesteia a scăzut drastic în ultimii ani, pe măsură ce tot mai mulți sud-coreeni adoptă animale de companie.

Într-un sondaj publicat luni de think tank-ul de conștientizare, cercetare și educație în domeniul bunăstării animalelor /Animal Welfare Awareness, Research and Education/ din Seul, nouă din 10 persoane din Coreea de Sud au spus că nu cred că vor mânca carne de câine în viitor.

Activiștii au salutat un punct de cotitură istoric, precum JungAh Chae, director executiv al organizației Humane Society International/Koreea.

"Am ajuns la un punct de cotitură în care majoritatea sud-coreenilor resping consumul de carne de câine și doresc ca această suferință să fie trimisă în cărțile de istorie", a spus ea, salutând votul "decisiv" al deputaților.

"Am inima frântă inima când mă gândesc la milioanele de câini pentru care schimbarea vine prea târziu, dar sunt încântată că Coreea de Sud poate închide acest capitol mizerabil din istoria noastră și de poate deschide pentru un viitor cu respect pentru câini", a adăugat ea.

"Nu va mai exista niciun motiv pentru ca să fim tratați ca o țară mâncătoare de câini", a spus într-un comunicat de presă Thae Yong-ho, deputat al partidului majoritar, aflat la originea textului.

Sacrifiarea câinilor pentru hrană putea ajunge până la un milion de exemplare pe an în Coreea de Sud, potrivit estimărilor făcute de activiștii pentru drepturile animalelor.

Tabu

În rândul tinerilor orășeni, însă, consumul de carne de câine a devenit tabu, iar presiunea asupra guvernului pentru a legifera în acest sens a crescut.

Sprijinul pentru o interdicție a crescut odată cu alegerea președintelui Yoon în 2022. Iubitor de animale declarat, el a adoptat mai mulți câini și pisici fără stăpân împreună cu prima doamnă Kim Keon Hee, ea însăși o critică virulentă a consumului de carne de câine.

Predecesorul său, Moon Jae-in, cunoscut și el pentru afecțiunea lui pentru câini, sugerase deja cu precauție în 2021 să interzică consumul acestora.

El deținea mai mulți, inclusiv Tory, care a devenit primul câine salvat de la un destin alimentar care a intrat în Casa Albastră, palatul prezidențial.

Încercările anterioare de interdicție, totuși, au întâmpinat multă vreme o opoziție acerbă din partea crescătorilor.

Proiectul de lege votat marți prevede și compensații pentru companii ca să se poată retrage din acest comerț.

Potrivit cifrelor oficiale, aproximativ 1.100 de ferme de câini cresc în fiecare an sute de mii de câini care sunt serviți în restaurantele din întreaga țară.Carne de câine, roșie și grasă, fiartă sistematic pentru a o face mai fragedă. În general, este consumată ca o delicatesă de vară, despre care se crede că ajută să faci față căldurii.

Coreea de Sud are o lege privind protecția animalelor. Dar acest lucru se limitează în principal la interzicerea sacrificării cu cruzime a câinilor și pisicilor, fără a interzice consumul acestora.

Autoritățile au invocat în mod repetat această lege și alte reglementări în materie de igienă pentru a acționa împotriva fermelor de câini și restaurantelor în perioada premergătoare evenimentelor internaționale precum Jocurile Olimpice de la Pyeongchang din 2018.

Pentru asociația Animal Liberation Wave, votul de marți este "un punct de plecare pentru eliberarea câinilor, dar și pentru a lua în considerare alte standarde și un viitor pentru alte specii de animale supuse exploatării industriale, precum vacile, porcii, găinile".

sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA