Ridicarea de avioane de luptă și elicoptere de atac sud-coreene nu a rezolvat nimic: dronele nord-coreene au reușit luni să zboare timp de șapte ore în spațiul aerian sud-coreean. Președintele Yoon Suk-yeol cere să se creeze o unitate anti-drone.

"Cinci drone, probabil nord-coreene, trec granița" titrează "Korea JoongAng Daily" marți, 27 decembrie. Cu o zi mai devreme, intrarea acestor drone în spațiul aerian sud-coreean, "o premieră de cinci ani", a pus Coreea de Sud în stare de alertă maximă.

Zborurile civile au fost anulate. Armata a tras lovituri de avertisment. "Ea a trimis și avioane de luptă, elicoptere de atac și alte avioane pentru a doborî dronele", scrie "Korea JoongAng Daily", versiunea anglofonă a JoongAng Ilbo". Zadarnic. Mai rău, dacă e să credem fotografiile pe care le publică ziarul pe prima pagină, un avion KA-1 s-a prăbușit la ora 11:40 la Hoengseong, în provincia Gangwon, la est de Seul. Cei doi piloți ai săi ai fost ușor răniți.

Circa o sută de tiruri

Dronele au reușit astfel să scape de urmăritori înmulțindu-și schimbările de traiectorie, făcând cale întoarsă și survolând la joasă altitudine zone rezidențiale, inclusiv Seulul.

Potrivit șefului statului major al armatei sud-coreene, care a vorbit despre o acțiune clar de provocare", dronele, care nu se știe dacă erau echipate cu aparate de fotografiat sau cu arme, au survolat Coreea de Sud timp de șapte ore. Elicopterele de atac au tras în ele de vreo sută de ori.

În fața incapacității armatei sud-coreene să contracareze aceste intruziuni, președintele Yoon Suk-yeol și-a declarat, marți, 27 decembrie, intenția de a înființa o unitate anti-drone. După un consiliu de miniștri, el a vorbit despre "o lipsă importantă în pregătirea și formarea armatei noastre în ultimii ani". Lipsuri pe care le-a imputat politicii "periculoase" a predecesorului său față de Nord, o politică bazată pe "bune intenții" și incluzând un pact militar semnat în 2018 pentru a interzice activitățile ostile în zonele frontaliere.

sursa: RADOR