Coreea de Sud: Președintele Yoon Suk-yeol a fost destituit de Parlament

Parlamentarii sud-coreeni au votat sâmbătă pentru destituirea președintelui Yoon Suk-yeol, după încercarea eșuată a acestuia de a impune legea marțială și de a amuți Parlamentul prin intermediul armatei pe 3 decembrie, notează „France 24”.
Stop joc pentru Yoon Suk-yeol. Parlamentul sud-coreean a adoptat sâmbătă, 14 decembrie, o moțiune de demitere împotriva președintelui pentru încercarea eșuată de a impune legea marțială pe 3 decembrie
Zeci de mii de manifestanți adunați în fața Adunării Naționale au explodat de bucurie când președintele Camerei, Woo Won-shik, a anunțat rezultatul votului: 204 voturi pentru demitere, 85 împotrivă, trei abțineri și opt buletine de vot invalidate.
Moțiunea de destituire trebuia să primească cel puțin 200 de voturi din 300 pentru a fi adoptată. Opoziția, care are 192 de deputați, a reușit așadar să transfere în tabăra sa 12 din cei 108 reprezentanți aleși ai Partidului Puterii Populare (PPP), formația lui Yoon Suk-yeol.
Președintele este acum suspendat, în așteptarea validării destituirii sale de către Curtea Constituțională în termen de 180 de zile. Prim-ministrul Han Duck-soo asigură interimatul.
Uniunea Europeană a făcut apel într-un comunicat sâmbătă la o „rezolvare rapidă și ordonată a crizei politice actuale, în conformitate cu Constituția coreeană".
Secretarul de stat american, Antony Blinken, a declarat sâmbătă că demiterea președintelui sud-coreean a ilustrat „reziliența democratică" în Coreea de Sud și s-a declarat „gata să lucreze cu președintele Han”. „Susținem cu tărie poporul coreean. Sprijinim cu tărie alianța neclintită” dintre Statele Unite și Coreea de Sud, a adăugat el.
„Este o victorie a poporului și democrației”, a spus Park Chan-dae, liderul deputaților Partidului Democrat, principala forță de opoziție.
Yoon Suk-yeol „a devenit un președinte pe care cetățenii nu-l mai pot accepta. A trădat complet valorile conservatorismului, subminând însăși fundamentul ideologiei noastre”, a reacționat unul dintre deputații PPP care au votat pentru destituire, Kim Sang-wook, pe canalul de televiziune JTBC.
Interdicție de a părăsi țara
Impunerea legii marțiale „este o încălcare clară a Constituției și o încălcare gravă a legii”, a declarat Park Chan-dae de la tribună înainte de vot. „Yoon Suk-yeol este creierul acestei rebeliuni".
Pe 7 decembrie, o primă moțiune de destituire a eșuat, majoritatea deputaților PPP părăsind sala pentru a împiedica realizarea cvorumului.
La anunțul destituirii, sâmbătă după amiaza, cei aproximativ 200.000 de manifestanți adunați în fața Adunării Naționale au explodat de bucurie, dansând pe o melodie K-pop asurzitoare, îmbrățișându-se – uneori în lacrimi - și fluturând bețișoare luminoase.
Aproximativ 30.000 de susținători Yoon Suk-yeol, potrivit poliției, s-au adunat în centrul Seulului, cântând cântece patriotice și fluturând steaguri sud-coreene și americane.
„Sunt profund frustrat”, a spus președintele demis la televiziune, confirmând că acum „se va retrage pentru o vreme".
Curtea Constituțională are la dispoziție șase luni pentru a confirma sau anula decizia Parlamentului. Dacă demiterea este validată, în termen de 60 de zile vor avea loc alegeri prezidențiale. Președintele Curții, Moon Hyung-bae, a promis „o procedură rapidă și echitabilă”.
Yoon Suk Yeol, în vârstă de 63 de ani, este al treilea președinte din istoria Coreii de Sud care a fost destituit de Parlament, după Park Geun-hye în 2017 și Roh Moo-hyun în 2004.
Acestuia din urmă destituirea i-a fost însă invalidată de Curtea Constituțională, la două luni de la adoptarea sa de către deputați.
Necazurile lui Yoon Suk-yeol nu s-au terminat. Președintele demis face obiectul unei anchete penale pentru „răzvrătire”, infracțiune pasibilă teoretic de peseapsa cu moartea, și i se interzice părăsirea țării.
Arestări
Vineri, parchetul a anunțat arestarea șefului comandamentului militar din Seul, iar o instanță a emis mandate de arestare pentru șefii poliției naționale și ai poliției din Seul, invocând un „risc de distrugere a probelor".
Fostul ministru al apărării, Kim Yong-hyun, considerat persoana care l-a împins pe președinte să impună legea marțială, a fost primul arestat pe 8 decembrie. A încercat să se sinucidă două zile mai târziu în detenție.
Yoon Suk-yeol a uimit Coreea de Sud în noaptea de 3 spre 4 decembrie prin instituirea legii marțiale, o premieră în mai bine de patru decenii în țară, și prin trimiterea armatei în Parlament pentru a încerca să împiedice deputații să se reunească.
Potrivit mărturiilor ulterioare, în fața deputaților, ale mai multor înalți oficiali din armată și poliție, președintele ar fi dispus și arestarea liderilor principalelor partide politice, inclusiv al lui.
Într-un hemiciclu înconjurat de forțe speciale, parlamentarii au reușit totuși să țină o ședință de urgență, în timp ce asistenții lor blocau ușile cu mese și canapele, și să voteze un text prin care se cerea abolirea legii marțiale.
Președintele a fost obligat din punct de vedere constituțional să se supună, iar soldații s-au întors în cazărmi.
Yoon Suk-yeol, ales președinte în 2022, și-a justificat lovitura de forță prin dorința sa de a „proteja Coreea de Sud liberală de amenințările reprezentate de forțele comuniste nord-coreene și de a elimina elementele ostile statului”, acuzând Parlamentul dominat de opoziție că torpilează toate inițiativele sale și blochează țara.
Sursa: Rador Radio România
Comentarii