Șeful de Cabinet al președintelui sud-coreean și peste 10 secretari de nivel înalt ai lui Yoon și-au dat demisia, scrie „La Repubblica” trecând în revistă situația din Coreea de Sud după declararea intempestivă a legii marțiale.

Solicitările pentru demisia președintelui sunt în creștere: vin din partea populației ieșite în stradă, din partea partidelor de opoziție, dar și din partea majorității de la guvernare. Sindicatele au proclamat grevă generală „nelimitată, până când Yoon va renunța la funcție".

Premierul sud-coreean Han Duck-soo va sluji poporul „până la capăt”, după ce șase partide de opoziție din Coreea de Sud au prezentat o moțiune de demitere a președintelui Yoon Suk Yeol în urma impunerii, apoi revocată, marți, a legii marțiale. „În calitate de prim-ministru care supraveghează Cabinetul, îmi asum întreaga responsabilitate pentru toate evenimentele care au dus la acest lucru”, a spus Han într-o declarație publicată miercuri, intitulată „Un mesaj pentru popor”. „Voi lucra cu membrii Cabinetului până la sfârșit, pentru a sluji poporul”, a spus el. „Din acest moment Cabinetul trebuie să-și îndeplinească atribuțiile pentru a garanta stabilitatea națiunii și ca viața de zi cu zi a oamenilor să rămână neafectată”, a adăugat Han.

„Urmărim evenimentele, Coreea de Sud face parte din parteneriatul nostru Indo-Pacific împreună cu Japonia, Australia și Noua Zeelandă. Suntem interesați de care vor fi următoarele evoluții ale evenimentelor”, a declarat secretarul general al NATO, Mark Rutte, la sosirea în a doua zi a Ministerialei de Externe a NATO. Rutte a mai adăugat că Coreea de Sud este un partener „foarte apropiat" și că alianța monitorizează situația sud-coreeană „pas cu pas, moment cu moment".

Statele Unite sunt „încurajate de rezistența democrației coreene”, a declarat ambasadorul american în Coreea de Sud, pentru agenția de presă Yonhap. „Suntem îngrijorați de evenimentele de aseară. Statele Unite sprijină democrația și poporul coreean să rezolve problemele într-o manieră pașnică, democratică și constituțională”, a spus Philip Goldberg. Marți seară, au existat temeri că Coreea de Nord ar putea profita de haosul din Sud pentru a crește tensiunile, adaugă Goldberg. Ambasadorul spune că angajamentul SUA față de Coreea de Sud este „neclintit" și că Statele Unite sunt „întotdeauna în alertă și pregătite".

Casa Albă și Antony Blinken și-au exprimat satisfacția față de retragerea legii marțiale de către președintele Yoon Suk-yeol din Coreea de Sud. „Disputele trebuie rezolvate pașnic”, a spus secretarul de Stat al SUA.

Sursa: Rador Radio România