Recep Tayyip Erdogan a refuzat demisia ministrului de interne. Suleiman Soilu a dorit să-și asume responsabilitatea eșecului măsurilor de izolare anunțate pe neașteptate în tentativa de opri răspândirea COVID-19 în Turcia.

Într-o postare pe Twitter, Soilu a precizat că-și asumă întreaga responsabilitate pentru haosul creat de anunțul privind carantina totală timp de 48 de ore în 31 de provincii, relatează ahvalnews.com.

"Fie ca națiunea mea, căreia nu am vrut niciodată să-i fac rău, și președintele nostru, căruia îi voi fi credincios toată viața, să mă ierte. Părăsesc funcția de ministru de interne pe care am avut onoarea să o îndeplinesc", a declarat într-un comunicat Suleiman Soilu, adăugând că, ținând cont de experiența sa, nu ar fi trebuit să se ajungă la scenele de haos declanșate de decizia sa. 

Ministerul de interne i-a luat prin suprindere pe turci vineri seara, anunțând intrarea în vigoare două ore mai târziu a interdicției de părăsire a domiciliului timp de 48 de ore în 31 de provincii.

Președinția turcă a precizat că demisia lui Soilu, aflat în funcție din august 2016, nu a fost acceptată de președintele Recep Erdogan.

După anunțul de vineri seara, numeroși cetățeni s-au îmbulzit în magazine pentru a-și cumpăra produse necesare pentru weekend. Imediat au apărut imagini cu oameni stând la coadă fără a respecta distanța recomandată de experți. Scenele de haos provocate de anunțul brusc al Ministerului de interne au dus la critici din partea multor oficiali, inclusiv al primarului din Istanbul, Ekrem İmamoğlu.

De partea cealaltă, susținătorii lui Soilu au lansat hashtag-ul ”Nu acceptăm demisia”, lăudând activitatea ministrului de interne.

După anunțul demisiei lui Suleiman Soilu, lira turcească - afectată oricum de pandemie - a scăzut și mai mult în raport cu dolarul.