Președintele american Donald Trump a anunțat miercuri suspendarea pentru 30 de zile a intrării în SUA a persoanelor care au călătorit recent în Europa, cu excepția cetățenilor americani.

Astfel, Trump - care până acum a încercat să minimizeze efectele epidemiei globale de COVID-19 - adoptă o măsură dură în încercarea de limita răspândirea cazurilor pe teritoriul american.

„Pentru a împiedica intrarea unor noi cazuri în țara noastră, voi suspenda toate călătoriile provenind din Europa către SUA pentru următoarele 30 de zile”, a precizat Donald Trump, exprimându-și regretul că Uniunea Europeană nu a luat „măsurile de precauție”, scrie Agerpres.


Dar Trump a vorbit de parcă pandemia ar fi ceva ce afectează în special restul lumii, comentează The Guardian, ignorând ravagiile pe care le face și în SUA, unde au fost înregistrate 38 de decese, din cele peste 1.300 de cazuri confirmate de infecție cu noul coronavirus.

Criza epidemiei de coronavirus este una globală, nefiind limitată la un continent anume, și este nevoie de cooperare, nu de acțiuni unilaterale, a transmis UE ca răspuns la interdicțiile anunțate de Donald Trump. 

„Uniunea Europeană dezaprobă faptul că decizia SUA de a impune interdicții de călătorie a fost luată unilateral și fără a ne consulta”, se arată într-o declarație comună semnată de Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, și Charles Michel, președintele Consiliului European.

Cei doi amintesc și că UE ia măsuri serioase pentru a limita extinderea epidemiei. 

Măsura anunțată de guvernul SUA va intra în vigoare vineri la miezul nopții, ora Washingtonului (sâmbătă ora 04:00 GMT) și va viza orice persoană care a fost în interiorul spațiului Schengen în interval de 14 zile înaintea încercării de a intra pe teritoriul SUA. Restricția nu se aplică Marii Britanii, a precizat Trump.

Restricțiile includ, de asemenea, excepții importante pentru anumite persoane ce dețin viză de intrare în SUA și pentru numeroase persoane cu o legătură familială cu un cetățean sau rezident american, scrie Agerpres.

Pe de altă parte, Departamentul de Stat le-a recomandat cetățenilor americani să-și reconsidere planurile de călătorie peste hotare din cauza „impactului global al COVID-19”.

Coronavirus: Situația în timp real a evoluției virusului în lume / Real Time Data from Johns Hopkins

Mai mult pe EurActiv »