India a înregistrat un număr record a cazurilor noi într-o zi, în timp ce Pakistan a raportat cel mai mare număr de decese. Cum în Europa situația se îmbunătățește, statele europene redeschid granițe și se pregătesc să primească turiști.

India a depășit cifra de 6.000 de decese din cauza COVID-19, după ce a înregistrat 260 de decese în ultimele 24 de ore, perioadă în care a raportat și un număr record de cazuri noi de îmbolnăvire - aproape 10.000. Numărul number al infectărilor a ajuns la 216.919.

Ministerul sănătății a anunțat o creștere a testărilor. Până acum, peste patru milioane de persoane au fost testate într-o țară cu 1,35 miliarde de locuitori. Orașelele sunt mai afectate decât zonele rurale, metropola financiară Mumbai confruntându-se cu un număr mare de cazuri.

În Pakistan au fost raportate un număr record de decese - 82 și de cazuri noi - 4.688 în 24 de ore. Autoritățile spun că numărul mare de cazuri e ca urmare a testelor mai multe - peste 20.000 într-o zi. În total, în Pakistan au fost făcute circa 615.000 de teste.

Premierul Imran Khan a decis o relaxare a restricțiilor, ignorând recomandările experților.

Parlamentul israelian și-a suspendat ședințele după ce un parlamentar a fost testat pozitiv cu Sars-CoV-2. Israel a adoptat unele relaxări în ultimele săptămâni și vrea să evite un al doilea val, astfel că ia măsuri rapide atunci când apar cazuri noi. Toți angajații neesențiali ai  Parlamentului au fost trimiși acasă, iar lucrările au fost amânate până la încheierea investigației epidemiologice.  

Ministrul german de externe Heiko Maas a anunțat că Germania va ridica restricțiile de călătorie pentru cetățenii din celelalte state membre UE și Marea Britanie, începând cu 15 iunie. Această decizie nu e o invitație la călătorie, a avertizat el, potrivit Deutsche Welle. 

Parlamentul spaniol a votat o prelungire a stării de alertă până la 21 iunie. Solicitarea a venit din partea premierului Pedro Sanchez, pentru a permite continuarea luptei împotriva noului coronavirus.

Premierul Pedro Sanchez speră să restabilească libertatea de circulație în toată Spania până la 1 iulie, dată la care intenționează să-i primească pe turiștii străini.

Turcia: Ministrul transporturilor și infrastructurii a anunțat că, începând de săptămâna viitoare, vor fi reluate unele zboruri internaționale. Adil Karaismailoglu a precizat că primele curse aeriene vor fi pe 10 iunie către și dinspre Bahrain, Bulgaria, Qatar, Grecia și Cipru de Nord. Până la sfârșitul lunii vor fi reluate și alte zboruri, inclusiv către unele țări europene. 

Și Ucraina a anunțat reluarea zborurilor interne în această săptămână și a celor internaționale începând cu 15 iunie.

Franța, Germania, Italia și Olanda au stabilit formarea unei ''alianțe'' care să asigure producerea unui potențial vaccin anti-COVID-19 în Europa. Obiectivul acestei alianțe este de a produce vaccinuri pe teritoriul european, acolo unde acest lucru este posibil.

Italia și-a redeschis miercuri frontierele pentru turiștii europeni, dar țările vecine Elveția și Austria, îngrijorate de o posibilă reizbucnire a epidemiei din Lombardia, își mențin închise granițele cu Italia, spre nemulțumirea Guvernului de la Roma.

Belgia își va deschide de pe 15 iunie frontierele cu celelalte țări ale Uniunii Europene, Regatul Unit și cele patru țări membre ale spațiului Schengen care nu fac parte din UE.