Brazilia a raportat 26.000 de cazuri noi de îmbolnăviri cu COVID-19 într-o singură zi, în timp ce India a depășit China la numărul de cazuri și de decese. În Europa, mai multe țări au anunțat planuri pentru ridicarea restricțiilor.

Brazilia a înregistrat joi cele mai multe cazuri noi într-o singură zi - 26.417. Ministrul sănătății a anunțat decesul a 1.156 din cauza COVID-18 în ultimile 24 de ore. Cu 438.238 de cazuri și 26.754 de decese, Brazilia se află pe poziția a doua în lume, după SUA.

India a înregistrat într-o singură zi 7.466 de cazuri noi de îmbolnăvire cu COVID-19, depășind China atât în ceea ce privește numărul total de infectări, cât și al deceselor. Ministerul sănătății a anunțat că numărul total al cazurilor confirmate a ajuns la 165.799, iar cel al deceselor la 4.706, notează Deutsche Welle. China a raportat 4.634 decese și 82.995 de cazuri, dar mulți pun la îndoială corectitudinea datelor furnizate de regimul de la Beijing.

Creșterea numărului de infectări în India vine chiar în timp ce țara se pregătește să renunțe duminică la restricțiile impusă în urmă cu două luni. Guvernul condus de Narendra Modi ar urma să anunțe în weekend noi reguli, existând posibilitatea unei prelungiri a restricțiilor în zonele cu cele mai multe cazuri.

China nu a anunțat joi niciun caz nou, după ce miercuri au existat două persoane infectate. Premierul Li Keqiang a declarat că Beijingul trebuie să stimuleze economia, care a suferit o contracție de 6,8% în primul trimestru al anului, din cauza epidemiei care își are originea în Wuhan. 

SUA a raportat 1.297 de decese din cauza noului coronavirus în ultimile 24 de ore, ajungând la un total de 101.573. Peste 1.7 milioane de persoane au contractat virusul, SUA fiind de departe cea mai afectată țară din lume.

Bill de Blasio, primarul din New York, a prezentat un plan privind revenirea la muncă a sute de mii de locuitori ai metropolei în următoarele zile. New York înregistrează cele mai multe cazuri și decese din țară, astfel că aici sunt printre cele mai dure restricții din SUA. 

Cea mai afectată țară din Europa este Rusia, unde numărul cazurilor a crescut rapid într-o perioadă scurtă de timp. Majoritatea cazurilor de infectare sunt în Moscova. Potrivit datelor oficiale furnizat de Guvernul rus, peste 360.000 de persoane au fost testate pozitiv, iar peste 3.000 au decedat. 

Ca și în cazul Chinei, există îndoieli privind numărul corect al deceselor anunțate de autoritățile de la Moscova.

În Suedia se vor relua din 14 iunie competițiile sportive, dar fără prea mulți spectatori, a anunțat Guvernul. Ministrul culturii, Amanda Lind, a declarat că evenimentele sportive vor avea loc în aer liber, iar numărul spectatorilor nu va depăși 50. Liga de fotbal își va relua activitatea, dar nu a fost confirmată încă o dată exactă. 

Spre deosebire de alte țări europene, Suedia a avut mai puține restricții.

Având o economie dependentă de turism, Croația a decis să permită intrarea cetățenilor din 10 state membre UE fără a furniza un motiv pentru călătorie: Austria, Cehia, Estonia, Germania, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia și Slovenia. Călătorii din alte țări trebuie să comunice la intrarea pe teritoriul Croației unde vor sta și cum pot fi contactați.

Franța redeschide barurile, restaurantele, cafenelele și parcurile începând cu 2 iunie. De asemenea, vor fi ridicate restricțiile de călătorie în interiorul țării. Paris nu mai e considerată ”o zonă roșie”, dar, spre deosebire de restul țării, de la 2 iunie vor fi redeschise doar terasele. Tot de marțea viitoare, francezii vor putea să se ducă la plajă.

Marile evenimente sportive rămân suspendate în continuare, cel puțin până pe 21 iunie. 

Danemarca își va redeschide frontierele pentru turiștii din Germania, Norvegia și Islanda începând din 15 iunie. Vizitatorii vor trebui să facă dovada că au rezervate cel puțin șase nopți de cazare într-un camping sau într-o casă de vacanță în afara capitalei Copenhaga. 

Iohannis anunță noi măsuri de relaxare de la 1 iunie

Mai mult pe EurActiv »