Câteva state europene au început o ușoară relaxare a restricțiilor impuse din cauza COVID-19, dar rămân precaute și îndeamnă populația să respecte distanțarea socială.

Germania a redeschis luni majoritatea magazinelor cu o suprafață sub 800 m2 ca parte a unei ridicări treptate a măsurilor de izolare, după ce vinerea trecută ministrul sănătății Jens Spahn a anunțat că epidemia de COVID-19 din Germania este ''sub control și gestionabilă''.

În timpul unei videoconferințe de lunii cu liderii partidului conservator CDU, cancelarul Angela Merkel a cerut să înceteze discuțiile cu privire la o posibilă ridicare totală a restricțiilor în Germania, ea arătându-se ''foarte preocupată'' de nerespectarea crescută a regulilor de distanțare socială.

Danemarca nu va permite organizarea de întruniri publice la care să participe mai mult de 500 de persoane până cel puțin în data de 1 septembrie, a anunțat Ministerul sănătății. În prezent, limita legală a întrunirilor publice este de 10 persoane. Ea va fi menținută până pe 10 mai.

Guvernul din Italia va anunța săptămâna aceasta un plan de revenire treptată, începând din 4 mai, din izolare, a precizat marți prim-ministrul Giuseppe Conte.

Măsurile de izolare, în vigoare din 9 martie, le impun italienilor să nu iasă din case decât pentru deplasări absolut necesare și au dus la închiderea majorității afacerilor italiene, astfel că Guvernul de la Roma se află sub presiunea grupurilor de afaceri și a regiunilor mai industrializate din nord spre a permite o reluare treptată a activităților economice începând cu 4 mai. Ministerul de Finanțe se așteaptă la o contracție economică de circa 8% în acest an.

Conte a afirmat că relaxarea restricțiilor se va face pe baza unui studiu aprofundat și a datelor științifice, nu pentru a răspunde solicitărilor unor companii individuale. El a avertixat că relaxarea implică și un risc real al unei creșteri pronunțate a curbei de contagiune.

Rusia: Peste 15.000 de militari vor sta în autoizolare, după ce unii dintre ei au fost confirmați pozitiv la noul coronavirus. Președintele Vladimir Putin a anunțat săptămâna trecută că taradiționala paradă de 9 mai a fost amânată.