Guvernul de la Damasc susține că nu au fost înregistrate cazuri până acum, dar cresc temerile că țările lovite de război nu vor putea face față unui focar de COVID-19.

Pe măsură ce noul coronavirus se răspândește în Orientul Mijlociu, apar îngrijorări tot mai mari privind capacitatea Siriei - o țară aproape distrusă după nouă ani de război - de a face față unui eventual focar, relatează Al Jazeera.  

Până acum nu s-a înregistrat oficial niciun caz.

În cadrul unei conferințe de presă, ministrul sănătății Nizar Yazigi a declarat sâmbătă că toate testele efectuate în teritoriul controlat de guvern au ieșit negative, informează agenția de stat SANA. Yazigi a precizat că 16 pasageri sirieni și membrii unui echipaj sosit din Irak au fost plasați sub carantină în apropiere de Damasc.

Deși nu s-a înregistrat niciun caz, s-au închis școlile și universitățile, ca măsuri de precauție, în timp ce autoritățile religioase au suspendat rugăciunile care au loc vinerea. De asemenea, potrivit Reuters, au fost amânate alegerile parlamentare - de pe 13 aprilie pe 20 mai -, iar majoritatea evenimentelor publice au fost anulate. Multe instituții publice vor fi închise sau vor avea un program redus de lucru. 

Pe 1 martie, autoritățile locale din nord-estul Siriei, controlat de Forțele Democratice Siriene au închis punctul de frontieră de la Semalka, pentru a nu împiedica o răspândire a COVID-19 din Irak.

Organizația Mondială a Sănătății a precizat pentru postul de televiziune că nu a primit nicio informare oficială de la Damasc privind existența unor cazuri confirmate în Siria.

OMS apreciază însă că riscul unei apariții a noului coronavirus în această țară e foarte ridicat. Organizația notează că sistemul medical sirian a fost puternic afectat de cei nouă ani de conflict, doar 50% dintre spitalele de stat fiind pe deplin funcționale.

Dacă Guvernul spune că nu există cazuri, există zvonuri privind apariția virusului în zone controlate de Damasc. Pe 10 martie, Observatorul sirian pentru drepturile omului a informat că ar fi cazuri în provinciile Tartus, Damasc, Homs și Latakia.  

Conform Observatorului, autoritățile au interzis personalului medical să discute despre această chestiune. Și pe social media au circulat informații, mai ales că Siria e una dintre puține state din regiune care nu au oprit zborurile către Iran, țară puternic lovită de epidemie, cu 14.000 de cazuri confirmate și peste 700 de morți. 

În afară de Siria, alte două țări din Orientul Mijlociu nu au anunțat niciun caz confirmat: Libia și Yemen, și ele răvășite după ani de conflicte interne. 

Trei locuitori din provincia Latakia au declarat sub acoperirea anonimatului pentru Al Jazeera că ei cred că există sirieni infectați și chiar persoane angajate. Un medic e de părere că în spitalele din provincie sunt tratați oameni ce au contractat noul coronavirus, dar spune că doctorii au posibilități limitate de a detecta COVID-19.