Trump își continuă atacul la adresa Organizației Mondiale a Sănătății. China vrea să profite de atitudinea SUA, oferind sume mari de bani pentru lupta împotriva noului coronavirus.

Președintele american Donald Trump a dat Organizației Mondiale a Sănătății un ultimatum de 30 de zile pentru a face ”îmbunătățiri substanțiale”, în caz contrar va suspenda definitiv contribuția SUA la OMS. Trump a mai amenințat că ar putea lua în considerare revizuirea apartenenței Statelor Unite la Organizație.

Donald Trump, Mike Pompeo și alți oficiali SUA au criticate în nenumărate rânduri OMS pentru modul în care a gestionat pandemia, acuzând faptul că face jocurile Chinei.

Într-o scrisoare adresată șefului OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, Trump susține că singura cale de urmat pentru Organizație e să-și demonstreze independența față de China.

Președintele american spune că OMS a făcut mai multe erori în gestionarea pandemiei, în special ignorarea primelor rapoarte despre apariția virusului - deși el însuși a minimalizat la început amploarea pandemiei - și o abordare prea indulgentă față de China.

Cu sediul la Geneva, OMS - agenție specializată a ONU - conduce inițativa globală pentru dezvoltarea de vaccinuri, teste și medicamente sigure și eficiente pentru prevenirea, diagnosticarea și tratarea COVID-19.

New York Times critică inițiativa izolaționistă a lui Trump, notând că, în același timp, China a promis două miliarde de dolari în lupta împotriva pandemiei de COVID-19. 

Aflată oricum în ofensivă de ceva vreme și profitând de pandemie pentru a-și extinde influența, China încearcă să profite și de modul în care Administrația americană a părut uneori că nu vrea să se alăture eforturilor comune - absența de la teledonul UE sau tentativa de a cumpăra viitorul vaccin al CureVac ”exclusiv pentru SUA” - în actuala pandemie.  

Președintele Xi Jinping a anunțat marți, în debutul Adunării Generale a OMS, că Beijingul va dona două miliarde de euro pentru lupta împotriva noului coronavirus și va trimite medici și medicamente în Africa și în țările în curs de dezvoltare. Gestul e considerat - în special de oficialii americani - ca o tentativă a Chinei de a zădărnici o anchetă cerută de mai multe țări privind modul în care autoritățile chineze au ascuns informații despre noul coronavirus.  

Suma, care ar urma să fie acordată într-o perioada de doi ani, depășește fondurile pe care SUA le acordau anual OMS înainte de suspendarea decisă de Trump.

Anul trecut, SUA au contribuit cu peste 400 de milioane de dolari la Organizația Mondială a Sănătății, adică 15% din buget. Anul acesta, Statele Unite au acordat OMS doar 58 milioane de dolari.