"Nu există prescripție pentru crimele de război", a explicat procurorul general al CPI, Karim Khan, scrie La Libre Belgique.

Mandatul de arestare emis de Curtea Penala Internațională de la Haga (CPI) împotriva președintelui rus, Vladimir Putin, va rămâne valabil chiar dacă războiul Rusiei contra Ucrainei ia sfârșit. "Nu există prescripție pentru crimele de război", a explicat luni procurorul general al CPI, Karim Khan, la microfonul Radio BBC.

El scoate în evidență presupusa răspundere a lui Vladimir Putin în crimele de război comise în Ucraina de la invadarea acestei țări de către Rusia. Mandatele de arestare contra șefului statului și a comisarei sale pentru drepturile copilului, Maria Lvova-Belova, vor rămâne, prin urmare, deasupra capetelor lor până la sfârșitul vieții, a declarat el.

"Doar dacă nu compar în  fața judecătorilor independenți ai Curții și aceștia decid să renunțe la inculpări". Mandatele de arestare au esențialmente o valoare simbolică. Un proces pare exclus deocamdată.

Avocat britanic și procuror general în procesul fostului lider sîrb, Slobodan Miloșevici, la Haga, a afirmat pentru jurnaliștii de la Sky News că, din cauza mandatului de arestare la adresa sa, Vladimir Putin a devenit un criminal căutat.

"Această etichetă îi va rămâne lipită de piele tot restul vieții, doar dacă nu este judecat și achitat sau, ceea ce este aproape de neconceput, CPI își retrage mandatul de arestare", a explicat el. "Mandatul de arestare este o etapă foarte, foarte importantă și foarte încurajatoare", estimează el. 

Moscova deschide o anchetă penală contra unor magistrați ai CPI 

De partea cealaltă, Rusia a anunțat luni deschiderea unei anchete penale contra procurorului și a trei judecători ai Curții Penale Internaționale (CPI).

Acești magistrați, printre care procurorul CPI Karim Khan, "au dat decizii ilegale (urmărind) să-l aresteze pe președintele Fededrației Ruse și pe președinta comisiei pentru drepturile copilului", a arătat Comitetul de anchetă rus într-un comunicat. "A fost deschisă o anchetă penală", a precizat acesta.

Karim Khan, procurorul CPI, este astfel vizat pe motiv că "a declanșat urmăriea penală împotriva unei persoane notoriu nevinovate, combinată cu acuzația de a fi comis un delict grav sau deosebit de grav" ca și că "pregătește un atac împotriva unui reprezentant al unui stat străin".

Vladimir Putin este acuzat de CPI, cu sediul la Haga, în Olanda, de crimă de război pentrru "deportarea" a mii de copii ucraineni în cadrul conflictului dintre Moscova și Kiev.

Dacă Volodimir Zelenski a numit această decizie "istorică" și Joe Biden "justificată", Moscova a calificat-o drept "nulă și neavenită", deoarece Rusia nu este membră a CPI și deci nu recunoaște competențele acestui tribunal, potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peșkov.

Potrivit Comitetului de anchetă rus, "urmărirea penală este evident ilegală, de vreme ce nu există motiv de răspundere penală". El a arătat că Vladimir Putin, ca șef al statului, se bucură de "imunitate absolută față de jurisdicția statelor străine".

Sursa: RADOR