Veniturile din turism ale Albaniei au crescut cu 72% în 2023 comparativ cu 2022, ajungând la 1,84 miliarde de euro, potrivit datelor Băncii Centrale a Albaniei.

Țara a fost vizitată de aproximativ 10,2 milioane de cetățeni străini, adică cu 35% mai mult, ceea ce confirmă că anul trecut a fost un an foarte bun pentru acest sector, potrivit Oikonomikos Tachydromos.

În plus, primele date pentru anul în curs arată că numărul de sosiri din străinătate continuă să crească, ceea ce demonstrează că turismul albanez a intrat într-o perioadă de creștere care este de așteptat să continue, cel puțin pe termen scurt.

Banca Centrală a Albaniei estimează că turiștii străini au cheltuit în total aproximativ 4,2 miliarde de euro în cursul anului 2023, cu 47% mai mult decât în ​​2022, în timp ce banii cheltuiți de cetățenii albanezi pentru călătoriile în străinătate sunt estimați la 2,3 miliarde de euro, adică cu 32% mai mult decât în ​​comparație cu 2022.

Datele anuale ale balanței de plăți pentru 2023 confirmă rolul din ce în ce mai important al turismului, întrucât veniturile din acest sector acoperă mai mult de 40% din deficitul comercial, contribuind în același timp semnificativ la atingerea celui mai mic deficit de cont curent înregistrat vreodată.

Pe de altă parte, potrivit Albanian Daily News, creșterea salariilor și întărirea monedei locale în raport cu euro au afectat negativ exporturile, în special pe cele care se bazează pe forța de muncă, iar acest lucru forțează economia albaneză să se orienteze din ce în ce mai mult spre servicii și în principal spre turism.

Evaluare pozitivă din partea Standard & Poor's

Standard & Poor's a crescut recent ratingul pe termen lung al Albaniei la „BB-” de la „B+”, recunoscând reziliența economică a țării și gestionarea prudentă a finanțelor publice pe fondul provocărilor multiple. Această creștere a ratingului reflectă capacitatea continuă a Albaniei de a rezista la șocuri, cum au fost cutremurul din 2019, pandemia COVID-19 și impactul macroeconomic al conflictului Rusia-Ucraina. În ciuda acestor obstacole, economia Albaniei a crescut într-un ritm impresionant în medie cu 5,8% pe an în ultimii trei ani, îmbunătățind în același timp parametrii finanțelor publice.

Standard & Poor's atribuie această stabilitate economică în parte dezvoltării semnificative a turismului, care a contribuit la creșterea exporturilor de servicii la aproape 15% din PIB între 2019 și 2023, întărind poziția externă a Albaniei. În plus, agenția a remarcat angajamentul autorităților albaneze față de consolidarea bugetară în combinație cu o creștere economică puternică, ceea ce a redus semnificativ datoria publică de la 74,5% din PIB în 2020 la aproximativ 58% în 2023.

Autoritățile își propun să mențină o abordare prudentă a finanțelor publice, având ca țintă o datorie publică medie de aproximativ 55% din PIB în perioada 2024-2027, conform Legii organice a bugetului.

sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA