Numărul jurnaliștilor uciși în 2022 a fost cu 50% mai mare decât cel din 2021, majoritatea crimelor având loc în Ucraina, Haiti și Mexic, relevă un raport prezentat marți de Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor (CPJ), potrivit DPA,scrie Agerpres.

 Anul trecut a fost cel mai sângeros pentru jurnaliști după 2018, cu cel puțin 67 de angajați media uciși, precizează CPJ în raportul său anual.

Cel puțin 41 dintre ei au fost luați ca țintă pentru munca lor, în timp ce motivele celorlalte 26 de crime sunt încă în curs de investigare, a adăugat această organizație de promovare a libertății media.

În Ucraina au murit 15 jurnaliști, în Mexic, 13, iar în Haiti, șapte. Este cel mai mare număr de jurnaliști uciși înregistrat de CPJ pentru fiecare dintre cele trei țări.

Jurnaliștii din Ucraina "se confruntă cu un risc enorm", susține CPJ. "Reprezentanții media sunt frecvent răniți în bombardamente în timp ce relatează despre conflict, iar unele relatări susțin că au fost luați ca țintă de forțele ruse", se precizează în raport.

În Haiti, unii jurnaliști au murit în mâinile bandelor de stradă care au comis violențe în capitală, însă cel puțin doi au fost împușcați de poliție.

"A relata din Haiti astăzi este extrem de greu pentru jurnaliști, în special în capitală. Corupția e peste tot. Nu te poți baza pe nimeni", a declarat un reporter de la Radio Caraibe, Mackenson Remy.

Crimele din Mexic se caracterizează prin impunitate și sunt alimentate de aceasta, așa cum s-a întâmplat la 17 ianuarie 2022 cu asasinarea, la Tijuana, a fotografului Margarito Martinez, urmată cinci zile mai târziu de uciderea lui Lourdes Maldonado Lopez.

Cei care au comandat asasinatele nu au fost arestați niciodată, ceea ce transmite mesajul că "oricine te poate ucide pentru 1.000 de dolari", a precizat CPJ.