Armin Laschet, premierul landului Renania de Nord-Westfalia, a devenit ținta criticilor, după ce a susținut că românii și bulgarii sunt la originea unui focar de COVID-19 în Germania.

Românii și bulgarii se află la originea unor focare de COVID-19 din Germania, și nu măsurile de relaxare, le-a răspuns Armin Laschet, premierul din Renania de Nord-Westfalia, jurnaliștilor care l-au întrebat despre măsurile de relaxare, în condițiile în care în acest land a apărut încă un focar de infectări la un abator.

Laschet, care este și unul dintre candidații la conducerea CDU, a explicat că măsuri de relaxare s-au luat în întreaga Germania, iar focarul de la abatorul din Rheda-Wiedenbrück, deținut de Tönnies, cel mai mare procesator de carne din Germania, ar fi fost adus de muncitorii români și bulgari.

”Virusul a fost adus de români și bulgari. Așa se va întâmpla peste tot. Avem peste tot în Germania măsuri (n.r. - de relaxare) similare. Am avut cazuri de infectare pe o plantație de sparanghel din Bavaria acum câteva săptămâni, am avut cazul abatorului din Coesfeld. Toate acestea nu sunt cauzate de relaxare, ci de condițiile în care sunt cazați și în care muncesc angajații”, a precizat premierul landului Renania de Nord-Westfalia. 

De la începutul săptămânii, peste 650 de angajați ai abatorului au fost testați pozitiv din peste 1.000 de teste efectuate.

Activitatea abatorului a fost suspendată pentru două săptămâni. Peste 7.000 de persoane din zonă vor intra în carantină, iar școlile și grădinițele din district se vor închide din nou. 

Potrivit Deutsche Welle, adesea muncitorilor din abatoarele germane, cei mai mulți venind din Europa de Est, li se asigură condiții proaste de cazare. Sindicatele au cerut de nenumărate ori măsuri pentru remedierea situației.  

Laschet a precizat că e nevoie de ”noi standarde” în industria cărnii, în special în ceea ce privește condițiile de cazare.  

Gereon Schulze Althoff, responsabil la Tönnies pentru cazurile de COVID-19, a susținut și el că muncitori întorși dintr-un weekend prelungit în România și Bulgaria ar fi putut aduce virusul.

”Dacă o persoană sau două sau chiar cinci vin infectați și se află la locul nepotrivit la momentul nepotrivit și răspândesc virusul, se poate ajunge la un astfel de focar", a explicat Schulze Althoff, potrivit Handelsblatt.com. El a adăugat că e prea devreme pentru a face o evaluare finală, iar muncitorii reveniți de acasă ar putea fi doar unul dintre factorii care au dus la apariția focarului. Un alt factor ar putea fi camerele frigorifice. 

Laschet a fost criticat pentru această declarație pe rețelele de socializare. 

”Bulgarii și românii sunt de vină, dacă Armin Laschet nu va deveni cancelar”, a comentat ironic, pe Twitter, Jan Böhmermann, prezentator tv și producător.

Ulterior, Laschet a explicat că el nu a spus că virusul a fost adus din afara Germaniei. ”Noi testăm de patru săptămâni și nimeni nu a fost testat pozitiv. Iar acum sunt oameni care au contractat virusul și au infectat multe persoane - în spațiile de locuit și la locul de muncă”, a precizat premierul NRW. Asta arată că ”trebuie să fim mereu vigilienți”, a mai spus el.