Separatiștii catalani au cerut mediere internațională a discuțiilor cu guvernul spaniol, dar autoritățile de la Madrid au respins discuțiile cât timp liderii catalani susțin că vor proclama independența regiunii.

„Dacă Carles Puigdemont (liderul separatiștilor - n.r.) vrea să ne vorbească, să negocieze sau să trimită mediatori, el știe perfect ce trebuie să facă mai întâi: să revină pe calea legii, pe care nu ar fi trebuit s-o părăsească niciodată", a anunțat guvernul într-un comunicat, scrie Agerpres.

Guvernul condus de Mariano Rajoy îl avertizează pe Carles Puigdemont că „nu va accepta niciun șantaj”. „Retrageți amenințarea cu ruptura!”, îi cere el acestuia.

Anterior, Carles Puigdemont își reiterase apelul la o mediere internațională, afirmând că ar fi primit „mai multe propuneri” pe care guvernul nu le acceptase.

El îl acuzase pe regele Spaniei, Felipe al VI-lea, care îl criticase dur în ajun, că ar „ignora în mod deliberat” milioanele de catalani, condamnându-le aspirațiile la independență.

Regele Felipe al VI-lea i-a acuzat marți seara pe liderii catalani care militează pentru independența regiunii că s-au situat „în afara dreptului și a democrației” și a anunțat că statul va trebui să asigure ordinea constituțională.

Guvernul separatist al Cataloniei, o regiune din nord-estul Spaniei cu 7,5 milioane de locuitori, a organizat duminică un referendum cu privire la autodeterminare care fusese declarat ilegal de justiția spaniolă. Separatiștii afirmă că 90% dintre cei 2,26 milioane de catalani care au votat (participarea la referendum fiind de 42,3% dintre cei cu drept de vot) au optat în favoarea independenței.

Acest scrutin, care s-a desfășurat fără liste electorale, fără observatori și care a fost declarat anticonstituțional de justiția spaniolă, urma să se încheie la începutul săptămânii viitoare printr-o declarație unilaterală de independență a Cataloniei. Mariano Rajoy a refuzat să discute despre un referendum pentru autodeterminare în Catalonia, argumentând că legea supremă îl interzice și că toți spaniolii ar trebui să se pronunțe cu privire la viitorul țării lor.

Criza catalană a fot discutată miercuri și la nivelul Uniunii Europene. Parlamentul European și Frans Timmermans, prim-vicepreședintele Comisiei Europene, au condamnat atât organizarea referendumului de către separatiși, cât și violențele comise de forțele de ordine trimise de guvernul central, făcând apel la dialog. „Potrivit Constituției, votul de duminică nu e legal. E o problemă internă care trebuie rezolvată prin dialog, CE face apel în vederea găsirii unui soluții la impas, totul în cadrul oferit de legea fundamentală”, a spus Frans Timmermans în plenul PE. Mai mulți eurodeputați au spus că Uniunea Europeană poate media conflictul, insistând că Uniunea a fost creată pentru a promova unitatea, nu diviziunea.