Procurorii spanioli acuză guvernul destituit din Catalonia de deturnare a fondurilor publice, răzvrătire și rebeliune.

UPDATE2: Într-un mesaj transmis de televiziunea regională catalană, care a precizat că Puigdemont se află în continuare în Belgia, șeful Executivului din Catalonia dizolvat de Guvernul Spaniei a declarat: "Ca președinte al guvernului legitim al Cataloniei, cer eliberarea consilierilor (miniștrilor — n. red.) și a vicepreședintelui Oriol Junqueras".

UPDATE1: Un judecător a dispus joi plasarea în arest preventiv a fostului vicepremier catalan Oriol Junqueras și a șapte dintre miniștrii fostului executiv condus de Carles Puigdemont, acuzați de rebeliune, răzvrătire și deturnare de fonduri după autoproclamarea independenței Cataloniei de parlamentul acestei regiuni.

++++++

Parchetul din Spania a cerut joi detenția preventivă împotriva a opt din cei 14 lideri catalani secesioniști, anchetați pentru rolul lor în eforturile ilegale ale Cataloniei de obținere a independenței, relatează presa internațională, citată de Agerpres.

Ministerul Public a cerut detenție preventivă pentru vicepreședintele Oriol Junqueras și șapte din cei opt miniștri ai cabinetului catalan destituit care s-au prezentat în fața unui judecător de instrucție la Madrid. Parchetul a recomandat ca al optulea ministru, Santi Vila, care a demisionat din guvernul catalan înainte de declarația unilaterală de independență de vineri și care de atunci a făcut apel la negocieri pentru găsirea unei soluții cu guvernul de la Madrid, să poată fi eliberat pentru o cauțiune de 50.000 de euro.

Fostul lider catalan Carles Puigdemont, aflat de luni în Belgia, și alți patru miniștri destituiți au refuzat să se prezinte în fața instanței, dar procurorii au cerut emiterea unui mandat european de arestare pe numele fostului premier catalan și a celorlalți patru.

Puigdemont a ținut marți o conferință de presă la Bruxelles în care a spus că va rămâne deocamdată acolo pentru a nu ajunge să fie judecat în Spania de o justiție pe care el o consideră politizată. Însă procurorii spanioli au solicitat ca mandatul european să fie transmis autorităților din Belgia.

Potrivit avocatului său belgian, Puigdemont va coopera cu autoritățile spaniole și belgiene chiar dacă nu s-a prezentat în fața tribunalului spaniol joi. „Climatul nu este bun, este bine să luăm o anumită distanță (...) el va coopera cu justiția spaniolă și belgiană”, a spus Paul Bekaert. 

Președintele parlamentului catalan, Carme Forcadell, doi deputați și trei membri ai biroului parlamentului au obținut o amânare a audierii lor până la 9 noiembrie, pentru a-și putea pregăti apărarea.

Procurorul General cere ca toți să fie inculpați pentru deturnare de fonduri publice, răzvrătire și rebeliune, ultimele două delicte fiind pasibile de pedepse maxime de 15 și respectiv 30 de ani de închisoare. 

Liderii catalani sunt de asemenea acuzați că au încurajat „o mișcare de insurecție activă” în cadrul populației catalane pentru a ajunge la secesiune, ignorând toate deciziile justiției, inclusiv interdicția de a organiza referendumul de autodeterminare de la 1 octombrie.

Autoritățile catalane au afirmat că la acest scrutin tabăra favorabilă secesiunii a obținut 90,18% din voturi, la o rată de participare de 43%, în ciuda unei intervenții uneori violente a poliției pentru a opri votul.

Bazându-se pe aceste rezultate greu de verificat, autoritățile catalane au proclamat vineri independența „Republicii Catalane”. Câteva ore mai târziu, guvernul spaniol a preluat controlul asupra regiunii, a destituit guvernul acesteia și a dizolvat parlamentul, convocând noi alegeri la 21 decembrie.