Cancelarul german Olaf Scholz se întâlnește luni, la Washington, cu președintele Joe Biden, iar Emmanuel Macron se duce la Moscova pentru a discuta despre criza din Ucraina.

Cancelarul german Olaf Scholz se întâlnește luni cu liderul american Joe Biden, pe fondul nemulțumirii tot mai mari față de reticența germană de a adopta o poziție clară față de Rusia.

Scholz a subliniat duminică, într-un interviu acordat ARD, că "avem o strategie clară  împreună cu aliații noștri”. Germania este din ce în ce mai des descrisă ca fiind cea mai slabă verigă în cadrul răspunsului Occidentului la Rusia, relatează EURACTIV.com.

"Această vizită vine prea târziu”, a spus Friedrich Merz, liderul partidului de opoziție CDU. "Ar fi fost necesar în urmă cu săptămâni și cu un mesaj clar coordonat cu cele mai importante state europene”, a spus el pentru Bild am Sonntag.

Criticile cresc și în cadrul coaliției de guvernare conduse de Scholz. "În SUA, s-a creat într-o oarecare măsură impresia că germanii au luat-o razna”, a declarat pentru AFP președintele FDP al Comisiei pentru apărare din Bundestag, Marie-Agnes Strack-Zimmermann. 

"În ultimele 14 zile, nu totul a decurs bine în ceea ce privește comunicarea”, a adăugat ea.

Scholz crede însă că prima sa vizită în SUA vine "exact la momentul potrivit”

Ideea că Germania ar fi cea mai slabă verigă în reacția Occidentului față de Rusia ar fi "o impresie falsă care nu este răspândită la Washington, dar pe care o exprimă unii”, a declarat duminică, pentru ARD, Scholz, înainte de plecarea sa la Washington.

"Suntem țara care a oferit cea mai mare asistență economică și financiară Ucrainei din 2014 încoace”, a subliniat Scholz.

Livrări de arme în Ucraina

Germania a decis să nu livreze Ucrainei armament defensiv pentru a ajuta țara să evite o potențială invazie rusească și chiar a împiedicat încercările aliaților săi de a face acest lucru. Guvernul german a blocat exporturile de arme ale Estoniei către Ucraina, deoarece armele în cauză erau de origine germană.

Guvernul german a acceptat până acum să trimită doar 5.000 de căști în Ucraina, o inițiativă care a stârnit glume amare în rândul politicienilor germani și internaționali. De exemplu, Rupert Polenz, un membru important în cabinetul Angelei Merkel, a postat pe Twitter: "Ați putea fi mai jenanți?”

Ministrul de externe al Ucrainei a criticat, de asemenea, reticența Germaniei de a livra arme Ucrainei, spunând că ar "încuraja" chiar o invazie rusă.

Macron la Moscova

În timp ce Joe Biden îl primește pe Olaf Scholz, președintele francez Emmanuel Macron se întâlnește uni la Moscova cu omologul rus Vladimir Putin.

Referindu-se la dialogul cu președintele rus, Palatul Elysée a subliniat "necesitatea ca noi să fim foarte clari […] cu privire la securitatea europeană, dar și asupra consecințelor unei posibile agresiuni ruse împotriva Ucrainei”.

De asemenea, dorința Elysée este ca, "în perfectă coordonare cu partenerii și aliații europeni”, să fie asigurate "măsuri umanitare”, dar și „măsuri de detensionare”, precum reducerea prezenței militare ruse la granița cu Ucraina.

Potrivit Palatului Elysée, discuția dintre cei doi președinți ar trebui să se concentreze pe "noua ordine de securitate europeană”. Aceasta implică "un rol pentru Uniunea Europeană”, astfel încât să poată lua parte la "gestionarea crizelor ce vizează stabilitatea continentului și în dialogul cu Rusia”, respectând în același timp regulile Alianței Nord-Atlantice.

Președintele francez a discutat la telefon duminică seară cu Joe Biden, în cadrul consultărilor sale înainte de a se întâlni luni cu Vladimir Putin. Convorbirea telefonică s-a înscris într-o "logică de coordonare", potrivit Palatului Elysee.

După Moscova, președintele francez se duce marți la Kiev, unde se va întâlni cu Volodimir Zelenski.