Liderul Ligii Nordului a cerut joi alegeri anticipate cât mai repede posibil, susținând că alianța aflată la guvernare s-a destrămat.

De cealaltă parte, premierul Giuseppe Conte a spus că Matteo Salvini trebuie să le explice italienilor de ce dorește prăbușirea coaliției de la guvernare.

Matteo Salvini, vicepremier și ministru de interne, este liderul Ligii Nordului, partid de extremă dreapta, care a format cu Mișcarea 5 Stele, un alt partid antisistem, o coaliție ce a guvernat Italia în ultimul an.

„Să mergem cât mai rapid la Parlament pentru a lua act că nu mai există majoritate (...) și să dăm rapid cuvântul alegătorilor”, a spus Salvini, într-un comunicat difuzat după o serie de întâlniri cu lideri politici.

Potrivit presei internaționale, Salvini s-a întâlnit joi cu premierul Conte, care a avut, la rândul său, întrevederi cu președintele Italiei, Sergio Mattarella.

„Este inutil să mergem mai departe cu «nu» și dispute, ca în aceste ultime săptămâni, italienii au nevoie de certitudini și și de un guvern care lucrează”, a mai spus Salvini.

Liga și Mișcarea 5 Stele se contrează de mai mult timp pe teme de natură economică, dar până recent Salvini a susținut că actualul guvern își a duce la capăt mandatul de cinci ani. Dar tensiunile au explodat miercuri când cele două partide au votat unul împotriva celuilalt, în Parlament, pe tema proiectului trenului de mare viteză Lyon-Torino.

M5S are mai mulți parlamentari, dar suportul public pentru Liga este considerabil mai mare în prezent, potrivit sondajelor, iar Liga a amenințat recent că ar putea cere organizarea de noi alegeri pentru a capitaliza această susținere, scrie Euronews.

Însă provocarea unei crize politice vara, când italienii merg în vacanță ar putea fi o măsură nepopulară. Crizele din Italia nu se produc în general vara, dar Matteo Salvini consideră că acest lucru nu are importanță, menționează AFP, preluată de HotNews.

„Vacanțele nu pot fi o scuză pentru a pierde timp și parlamentarii pot reveni la muncă săptămâna viitoare, așa cum o fac milioane de italieni, cu condiția să nu vrea să-și salveze privilegiile”, a spus liderul Ligii.

Senatul și Camera Deputaților și-au terminat sesiunile și ar urma să revină la muncă în septembrie.

Președintele Sergio Mattarella este singurul care poate dizolva Parlamentul, dar ar putea fi și el reticent în a lua o decizie în acest sens în această perioadă, dat fiind că guvernul trebuie să pregătească în septembrie bugetul pentru 2020, pentru ca acesta să fie adoptat în luna următoare de parlamentari. Dacă, într-adevăr, coaliția se prăbușește, Mattarella are și opțiunea unui guvern tehnocrat, cum s-a mai întâmplat în ultimii ani în Italia, dar este neclar ce susținere ar putea avea acest Executiv în Parlament.

De cealaltă parte, premierul Giuseppe Conte, care este apropiat de 5 Stele, a spus că nu va mai accepta atacurile lui Salvini și că este gata să explice în Parlament tot ce este nevoie.

„Nu ține de ministrul de interne să convoace parlamentul sau să stabilească agenda unei crize politice”, a spus Giuseppe Conte. El s-a angajat să meargă în fața Parlamentului pentru a se asigura că această „criză declanșată de Salvini este cea mai transparentă din istoria Republicii”, transmite Agerpres.

Într-un scurt comunicat dat publicității de biroul său, Giuseppe Conte a spus că nu va mai accepta atacurile lui Salvini împotriva miniștrilor săi și l-a acuzat că lucrează cu „sloganuri” pentru a-și spori popularitatea.

„Trebuie să explice în fața alegătorilor care au crezut în promisiunea schimbării motivele care l-au făcut să întrerupă timpuriu și abrupt activitatea guvernului”, a precizat Conte.

Șeful 5 Stele, Luigi Di Maio, a spus că partidul nu se teme de alegeri. „Suntem pregătiți, nu ne interesează deloc să ocupăm posturi în Guvern și nu am fost niciodată interesați de asta”, a spus el, acuzându-l însă pe Salvini că înșeală alegătorii și că aceștia se vor întoarce împotriva lui, mai devreme sau mai târziu.