Declarațiile fostului președinte rus Dmitri Medvedev, care le-a cerut europenilor "să-și pedepsească" guvernele "proaste", au creat o controversă în Italia, în plină campanie electorală pentru legislativele din 25 septembrie.

Italia, sub conducerea prim-ministrului Mario Draghi, a susținut până acum fără rezerve Ucraina, de la începutul invaziei ruse, furnizându-i arme și ajutor umanitar. O poziție care ar putea evolua dacă coaliția forțelor de dreapta, mai rusofilă și dată favorită în sondaje, ar ajunge la putere, scrie La Libre Belgique.

"Ingerință rusească", denunțată săptămâna trecută pe prima pagină a ziarului de stânga "La Repubblica". "Moscova, amestec în alegeri", titrează pe prima pagină cotidianul "Il Messaggero", în vreme ce "Il Corriere della Sera" constată că "Rusia perturbă alegerile italiene".

Într-o lungă postare pe Telegram, Dmitri Medvedev a scris: "Ne-ar plăcea să-i vedem pe cetățenii europeni nu numai indignându-se contra acțiunilor guvernelor lor (...) ci și cerându-le socoteală și pedepsindu-le pentru prostiile lor evidente". "Acționați deci, vecini europeni! Nu stați tăcuți! Cereți-le socoteală!", continuă el.

Aceste vorbe au provocat indignarea ministrului afacerilor externe, Luigi Di Maio, care a denunțat "o ingerință a Rusiei în alegerile italiene". "Partidele italiene ar trebui să reacționeze la unison, dar (liderul Mișcării 5 Stele și ex-prim-ministru Giuseppe) Conte și (șeful Ligii de extrema dreaptă Matteo) Salvini tac", a adăugat el.

În opinia liderului Partidului Democrat (PD, stânga) Enrico Letta, Moscova încearcă "să schimbe poziția politicii externe italiene care de la început este foarte clar alături de UE și de NATO", a denunțat el. "Trebuie să reconfirmăm această alegere. E clar că alegerile din 25 septembrie se vor referi și la asta".

El a mai cerut ca Liga să denunțe pactul pe care l-a semnat cu Rusia Unită, partidul lui Vladimir Putin.

Matteo Salvini, care intenționase să meargă la Moscova după începutul invaziei ruse, după care a renunțat, s-a apărat: "Nu merg în Rusia de ani de zile deja (...) Rusia nu are nici cea mai mică influență asupra alegerilor italiene".

Medvedev, care a fost președinte din 2008 până în 2012, apoi prim-ministru din 2012 până în 2020, este în prezent vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, dar după opinia generală, are puțină influență asupra vieții politice rusești. Declarațiile sale și-au atins totuși ținta. 

Sursa: RADOR