La granița turco-bulgară se găsește una din cele mai moderne instalații de supraveghere din Europa, care, spune Sofia, întărește flancul Uniunii Europene. Problema e că poliția nu are bani de lumină, deci nu poate folosi aparatura.

La inaugurarea gardului de la frontiera cu Turcia, premierul bulgar sfătuia Europa să doarmă liniștită. Între timp, Europa ar trebui să se trezească în sperieți.

Informații obținute de revista germană Spiegel dintr-un raport intern al serviciilor germane de securitate arată că instalația de supraveghere a frontierei este aproape complet nefuncțională. Motivul: ministerul de interne de la Sofia nu își poate permite factura de energie electrică.

Astfel, camerele cu termoviziune, senzorii de mișcare și radarul de sol sunt toate oprite din cauza refuzului ministerului de finanțe bulgar de a aloca fonduri suplimentare de la buget.

În plus, serviciile de securitate germane mai afirmă în raportul lor că circa jumătate din parcul de mașini al poliției de frontieră bulgare nu este funcțional. Motivul e același: nu există bani pentru revizii și reparații.

Analiza autorităților germane afirmă că „situația dezastruoasă a bugetului din Bulgaria” reprezintă are efecte importante asupra securizării frontierelor în contextul crizei refugiaților. Pentru că jumătate din mașini nu sunt disponibile, poliția de frontieră a trecut la patrule pe jos.

Serviciile germane apreciază că patrulele pe jos nu vor reuși nicidecum să împiedice treceri ilegale masive ale graniței. Anul acesta, pe frontiera de 300km lungime, au trecut peste 6000 de refugiați. Numărul celor care nu au fost prinși însă este, probabil, mult mai mare.