CE a deschis proceduri de infringement împotriva Ungariei, Italiei, Greciei, Maltei și Croației pentru neaplicarea sistemului comun de azil în criza refugiaților. Ungaria acuză Comisia de răzbunare pentru atitudinea Budapestei față de refugiați.

Comisia Europeană a adoptat, joi, opt decizii de constatare a neîndeplinirii obligațiilor de a transpune și a aplica integral sistemul european comun de azil de către Grecia, Croația, Italia, Malta și Ungaria.

Măsurile urmează celor 40 de decizii lansate pe 23 septembrie 2015 privind nerespectarea potențială sau reală a legislației UE în materie de azil.

În cazul Ungariei, Bruxelles-ul este nemulțumit și de noua lege privind migrația, intrată în vigoare pe 15 septembrie, care nu este compatibilă cu legislația europeană. Legea înăsprește pedepsele pentru trecerea ilegală a frontierei și permite judecarea acestui tip de infracțiuni într-un regim de urgență.

Până acum nu a fost reținut niciun refugiat, dar mulți au fost trimiși înapoi în Serbia, în urma unor decizii judecătorești. Problema este că Serbia nu-i acceptă, astfel că oamenii rămân blocați în taberele și centrele din Ungaria.

Totodată, Comisia îndeamnă Grecia, Croația și Italia să pună în aplicare în mod corect Regulamentul Eurodac, care prevede prelevarea amprentelor digitale ale solicitanților de azil și transmiterea datelor către sistemul central Eurodac în termen de 72 de ore.

Comisia Europeană a trimis scrisori administrative către Grecia, Croația și Italia în octombrie, dar motivele de îngrijorare nu au primit "un răspuns eficace”, se arată într-un comunicat.

Scrisorile de punere în întârziere trimise joi Greciei, Croației și Italiei reprezintă prima etapă a procedurii de constatare a neîndeplinirii obligațiilor. De asemenea, CE îndeamnă Grecia și Malta să comunice măsurile naționale adoptate pentru a transpune integral Directiva privind procedurile de azil și Directiva privind condițiile de primire.

Janos Lazar: Un act de răzbunare

Șeful de cabinet al premierului Viktor Orban, Janos Lazar, a declarat că decizia CE reprezintă un act de răzbunare pentru respingerea de către Budapesta a cotelor obligatorii de refugiați.

"Este o procedură nedreaptă și incorectă, în mod clar o răzbunare a grupurilor politice care condamnă poziția fermă a Ungariei de apărare a frontierelor europene”, a afirmat, joi, Janos Lazar, într-o conferință de presă, potrivit Reuters.

Oficialul ungar a spus că mai degrabă Germania merita o procedură de infringement din cauza întârzierilor foarte mari în procesarea solicitărilor de azil depuse de sute de mii de refugiați.

Lazar a mai spus că Guvernul de la Budapesta este pregătit să se confrunte în justiție cu Executivul de la Bruxelles.