Croația a cerut, marți, Serbiei, să trimită refugiații spre România și Ungaria, Zagrebul fiind depășit de numărul mare de persoane care au intrat pe teritoriul său în ultimul timp, după terminarea gardului de la frontiera ungaro-sârbă.

Declarația a fost făcută de premierul Zoran Milanovici. 

El a spus că Zagrebul este în continuare pregătit să preia refugiați, dar a transmis un mesaj foarte clar autorităților de la Belgrad: "Trimiteți-i în Ungaria și România”, relatează Donau Kurier.

La mijlocul lunii septembrie, Ungaria a terminat gardul de la granița cu Serbia, îngreunând astfel accesul refugiaților pe teritoriul său. Prin urmare, refugiații care vin în Europa pe așa-numita rută balcanică au decis să se îndrepte spre Croația pentru a intra pe teritoriul Uniunii Europene.

În șase zile, circa 35.000 de refugiați au ajuns în Croația. 

Inițial, oficialii croați au fost de acord să primească refugiați, fie în tranzit fie pentru a-i găzdui, dar afluxul din ultimele zile a fost peste puterile autorităților, provocând, totodată, tensiuni între Zagreb și Serbia.

Potrivit presei locale, numai în noaptea de luni spre marți, peste 5.000 de refugiați au intrat în Serbia din Macedonia, pe la punctul de frontieră Preșevo, din sud. Oficialii sârbi se așteaptă ca și în zilele următoare să sosească un număr mare de refugiați.

Blocadă la granița sârbo-croată

După ridicarea gardului de la granița cu Ungaria, Belgradul a decis să-i transporte pe refugiați până la frontiera cu Croația. Zagrebul a decis să închidă șapte puncte de trecere a frontierei și a interzis circulația camioanelor pe la punctul de frontieră Bratovci-Bajakovo, pentru a determina autoritățile sârbe să nu mai transporte refugiații la graniță. 

Ministrul croat de Interne, Ranko Ostojici, a declarat, pentru postul de televiziune RTL, că țara sa este pregătită să închidă circulația pentru toate vehiculele la punctul de frontieră Bajakovo-Batrovci, singurul de altfel rămas deschis între Serbia și Croația.

În replică, premierul sârb, Aleksandar Vucici, a afirmat că "vom fi obligați să ne protejăm țara prin mijloace legale, în cazul în care Croația "nu ridică blocada”. 

Tabere pentru refugiați în județul Timiș

La sfârșitul lunii august, vicepremierul Gabriel Oprea declara că România nu resimte o presiune migraționistă crescută, dar cu toate acestea s-a decis să fie întărite măsurile de securitate la frontiera cu Serbia, pentru a evita tragerea României în fluxul migraționist.

”Am decis astăzi să întărim măsurile de securitate la frontiera cu Serbia, pentru a evita riscurile colaterale pe care le-ar reprezenta atragerea României în fluxul migraționist care afectează statele din vecinătate”, a anunțat, pe 27 august, Gabriel Oprea.

Între timp, duminică, în localitatea Lunga din județul Timiș, aflată aproape de granița cu Serbia, a fost deschisă o tabără pentru refugiați.

Surse locale au precizat pentru Mediafax că în prezent se lucrează la ridicarea altor aproximativ o sută de corturi pe lângă cele 50 instalate. Aici vor putea fi adăpostiți circa 500 de refugiați care ar putea veni din Serbia.

Cea de-a doua tabără pentru refugiați din județul Timiș a fost amenajată, luni, la Moravița, unde au fost montate 80 de corturi care vor putea adăposti aproximativ 500 de persoane.

Pe un teren de opt hectare, pus la dispoziție de către primărie, au fost montate aproximativ 80 de corturi de la Armată și de la Crucea Roșie, în care vor putea fi adăpostite aproximativ 500 de persoane.