Croația nu deține niciun fel de informații despre prezența unor secții de poliție chinezești ilegale pe teritoriul ei, a declarat duminică poliția într-un comunicat, reacționând la un articol CNN în care e menționată și Croația.

Beijingul a înființat peste 100 de secții de poliție pe tot globul pentru a-și supraveghea cetățenii, se arată într-un articol publicat duminică de CNN, care citează un nou raport al organizației pentru drepturile omului Safeguard Defenders, notează EURACTIV.com, preluat de RADOR

Raportul s-a concentrat pe rolul pe care inițiativele polițienești comune ale Chinei cu mai multe țări europene - inclusiv Croația, Serbia și România - l-ar fi jucat în expansiunea secțiilor chinezești din străinătate.

”Poliția [nu - n.trad.] are informații - pe baza propriilor cunoștințe sau a celor furnizate de alte instituții cu care cooperează - despre existența sau activitatea unor secții ilegale de poliție în Zagreb sau Croația”, a afirmat într-un comunicat Ministerul de interne.

Purtătoarea de cuvânt a poliției, Jelena Bikici, a declarat pentru postul de stat HRT că poliția chineză a fost prezentă în Croația pe baza unui acord bilateral din 2017, ”pentru a facilita comunicarea cu turiștii din China și pentru o perioadă de o lună”.

Șase polițiști chinezi au sosit în Croația în vara lui 2018 și opt în 2019, a declarat Ministerul de interne. Nu a existat nici unul în timpul pandemiei, în 2020 și 2021, iar anul acesta au sosit opt. ”Putem califica cooperarea drept pozitivă și profesionistă”, a adăugat Bikici.

Și Ministerul român de interne a precizat luni că nu există un acord semnat cu autoritățile din Republica Populară Chineză care să permită înființarea unor "secții de poliție ilegale", informează Agerpres.

Cel puțin o comună din România a încheiat un acord cu statul chinez pentru înființarea unei secții de poliție clandestine. Un reprezentant al organizației care a expus public situația a declarat pentru Europa Liberă că este o problemă de securitate națională pentru România.