CSAT a analizat și aprobat marți retragerea din Afganistan, începând cu 1 mai, conform unui calendar convenit cu partenerii din coaliția internațională.

”Redislocarea va fi etapizată și se va derula pe parcursul următoarelor luni. România va retrage forțele din Afganistan coordonat cu membrii de coaliție NATO începând cu 1 mai 2021. Toți cei 615 militari și peste 80 de tone de materiale și elemente de logistică vor fi extrase cu aeronave militare naționale și ale coaliției”, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale.

Aliații din cadrul NATO au decis pe 14 aprilie să înceapă retragerea forțelor lor angajate în misiunea din Afganistan de la 1 mai pentru a o finaliza "în câteva luni", după ce președintele SUA Joe Biden a anunțat retragerea trupelor americane până la 11 septembrie.

România a fost constant printre principalii contribuitori la misiunea NATO din Afganistan.

Mii de miliari români au participat la această misiune de-a lungul timpului, fapt care a sporit gradul lor de pregătire în condiții de luptă și a condus implicit la profesionalizarea în ansamblu a Armatei României.

”Prestația militarilor români a fost întotdeauna foarte apreciată de partenerii și aliații noștri. România face parte din coaliția împotriva terorismului, iar militarii noștri care acționează în teatrele de operații și-au asumat mereu cu profesionalism și curaj riscurile și pericolele pe care le presupune lupta pe acest front”, se arată în comunicat.

27 de militari de elită ai Armatei române au murit în Afganistan.